Die camera’s staan verkeerd

Zwaar verkeer KnesselareIk word een beetje misselijk omtrent het hoera-sfeertje in Knesselare over de ANPR-camera’s in Beernem en Knesselare. “Gedaan met het zware verkeer” koppen de kranten. Hoe dan?, vraag ik me af. Want men plaatst een camera in Beernem en de andere in de Hellestraat. Volgens mij staat die in Knesselare dus op een plaats die geen informatie oplevert om zwaar verkeer tegen te houden.

Ten eerste is er momenteel nog altijd maar een verbod op zwaar doorgaand verkeer komende van de N44 richting Beernem. Als camera’s met nummerplaatherkenning al één ding zouden kunnen doen om de controles van de politie te verlichten, is het het detecteren van lokaal verkeer. Als je een camera bij het beginpunt zet en die registreert de nummerplaat en de camera bij het verlaten van Knesselare detecteert diezelfde nummerplaat binnen de vijf minuten, dan was het duidelijk geen lokaal verkeer.

Meer nog, begin- en eindpunt zijn dan ook in de andere richting bruikbaar indien men een politiereglement zou aannemen dat ook dat verkeer verbiedt. Maar de camera’s vandaag zijn eigenlijk nutteloos. Wat gaat men detecteren? Dat er vrachtwagens doorrijden die mogen doorrijden. Joepie! En zelfs als er een nieuw politiereglement komt, heeft men nog geen info om te weerleggen of die vrachtwagens bestemming Knesselare hadden of verder door reden.

Ik bijt me al jarenlang vast in dit dossier, maar sorry, ik deel het hoera-sfeertje dus niet. Geen toeval zeker dat men een alsof-bericht lanceert enkele dagen voor de verkiezingen. En nu maar hopen dat niet te veel burgers nadenken over hoe nutteloos deze camera’s zijn…