aug 31, 2012 - In de pers    No Comments

David Geens stopt met politiek

N-VA’ER STEEKT NU AL ZIJN TIJD IN GEZIN EN MORMOONSE KERK

David Geens (38 ) stapt volledig uit de politiek. Nadat hij vorige maand bekend maakte dat N-VA in Knesselare niet zal opkomen, is het nu helemaal over en uit. Vorig jaar werd David Geens gedoopt in de Kerk van Jezus Christus, in de volksmond de Mormoonse Kerk genoemd. Die telt in Vlaanderen 6.000 aanhangers. Al zijn vrije tijd gaat nu naar de Kerk. “Ook al blijf ik een wakkere burger in Knesselare en zal je nog van mij horen”, voegt David er meteen aan toe.

David Geens is afkomstig uit het Leuvense, maar kwam tien jaar geleden in Knesselare wonen na zijn huwelijk met zijn echtgenote Isabel. Twintig jaar heeft hij aan actieve politiek gedaan, maar nu stopt hij er mee.

Wat lag er aan de basis van die beslissing om te stoppen?

David Geens: “Toen ik vorige maand de beslissing nam om niet met N-VA op te komen in Knesselare, viel er een grote druk van mijn schouders. Ik vond niet genoeg mensen om een sterke lijst te vormen en dan doe ik het liever niet. Er kwam rust en die rust bevalt mij enorm. Ik heb mij altijd willen inzetten voor de gemeenschap en heb dat twintig jaar lang via de politiek gedaan. Maar nu heb ik in mijn geloof een andere manier gevonden om iets te doen voor de mensen. Ik heb in de politiek ook nooit een carrièreplanning gehad. Ik was nooit getrouwd met de politiek en heb ook nooit postjes nagestreefd. Niet de politiek zat in mijn bloed, wel de gedrevenheid.”

Nu N-VA niet opkomt, wordt het in Knesselare Groep 9910 tegen Groen. Op wie stem jij?

Geens: “Voor de gemeenteraadsverkiezingen stem ik blanco. Ik heb de voorbije weken al heel veel mensen gehoord die nu niet weten voor wie ze moeten stemmen. Ik geef iedereen het advies om blanco te stemmen. Het schepencollege heeft al bewezen dat ze het niet kan. Maar ook Groen is voor mij geen waardig alternatief. Blanco stemmen is de enige oplossing. Voor de provincieraad stem ik op N-VA. Ik blijf lid van de partij en blijf militant. En in Knesselare blijf ik natuurlijk een wakkere burger. Je zal mij nog wel horen in het ‘kwartiertje van de burger’, net voor de gemeenteraad.”

Al je vrije tijd gaat nu naar de Mormoonse Kerk. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Geens: “Mijn vrouw Isabel wist al langer van het bestaan af van de Mormoonse Kerk en heeft mij er veel over laten lezen. Isabel is grote fan van De Herreys die in 1984 voor Zweden het Songfestival wonnen. Ook zij zijn Mormonen. Deze zomer hebben we ze nog ontmoet toen we in Zweden waren en hebben we een mooi gesprek gehad. Als tiener zocht ik eerst mijn antwoorden bij de Katholieke kerk, maar ik zag al snel dat ik die antwoorden daar niet zou vinden. Tot ik in contact kwam met de Mormonen. Toen besefte ik dat ik eigenlijk al twintig jaar Mormoon was, zonder het zelf te weten.”

Met alle respect. Maar bij Mormonen denk ik in eerste instantie aan mannen die meerdere vrouwen mogen hebben.

Geens: “Dat is een typische gedachte, maar daar klopt helemaal niets van. Heel in het begin is dat even zo geweest. Er is nog een zeer beperkte en geïsoleerde groep waarbij dat gangbaar is, maar dat is zeker niet de kernregel van onze Kerk. Integendeel. Het gezin staat bij ons helemaal centraal. Seks voor het huwelijk is ook niet toegestaan. Onze trouw voor ons gezin, gaat zelfs veel verder dan bij andere godsdiensten. Wij beloven onze huwelijkstrouw niet tot de dood, maar tot in de eeuwigheid. Wij geloven dat we ook in het hiernamaals een gezin blijven.”

Wat moet je praktisch allemaal doen als Mormoon?

Geens: “Elke zondag gaan wij samen naar de Kerk, langs de Kortrijksesteenweg in Gent. Dat is een ceremonie van drie uur waar wij als gezin intens van genieten. Verder bidden wij elke dag en leren wij uit de Geschriften. Wij drinken ook geen alcohol, koffie of thee. Vroeger kon ik enorm genieten van een lekkere trappist. Maar ik voel mij veel beter en zuiverder nu ik dat allemaal niet meer doe.”

Hoe ben je veranderd door Mormoon te zijn?

Geens: “Ik ben nu gelukkiger. Wij zijn veel hechter als gezin. Dat komt vooral door als gezin samen veel te bidden. Door samen te bidden, kom je van elkaar veel meer te weten dan wanneer je gewoon praat. Je moet het eens proberen.”

© 2012 De Persgroep Publishing