aug 5, 2011 - In de pers    No Comments

Op termijn moeten er huisartsen bijkomen

Volgens cijfers van het Riziv is er in de gemeenten Aalter, Knesselare en Maldegem een tekort aan huisartsen. Cijfers die betwist worden.

Uit een lijst van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) blijkt dat vier op de tien gemeenten in ons land een huisartsentekort hebben. Een probleemgebied is volgens het Riziv iedere huisartsenzone waar men minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners telt. In de lijst staan onder andere Aalter, Knesselare en Maldegem.

De Huisartsenkring (HAK) West-Meetjesland, de vereniging van huisartsen uit Aalter, Groot-Beernem, Knesselare en Maldegem, stelt zich vragen bij de cijfers. ‘Ze geven een vals beeld’, zegt voorzitter en Aalters dokter Luc Pollet. ‘Aalter telt bijvoorbeeld 19.500 inwoners en geeft 21 huisartsen, dus dat is genoeg. Misschien dat ze zich baseren op het aantal huisartsen dat meedoet aan de wachtdienst, want daar doen alleen maar dokters mee onder de 65 jaar terwijl er veel zijn die werken tot hun 70ste. Dat er genoeg zijn, wil niet zeggen dat er geen meer mogen bijkomen. Er is een verouderingsproces aan de gang bij huisartsen zodat er op termijn zeker mogelijkheden zijn voor jonge artsen om zich hier te vestigen. In Dendermonde bijvoorbeeld is er op dat vlak een acuut probleem, maar in ons gebied niet.’

Lange wachttijden

Knesselaars gemeenteraadslid David Geens (N-VA) is het maar deels eens met Pollet. ‘Misschien dat er in Aalter en Maldegem genoeg huisartsen zijn, maar in Knesselare hoor ik toch dikwijls opmerkingen over lange wachttijden. Er is zelfs een dokter die mij vertelde dat de wachtzaal tot ’s avond laat vol zit, wat een serieuze druk zet op het gezinsleven van die man. Ik wil dan ook het gemeentebestuur overtuigen een charmeoffensief op te starten naar afstuderende huisartsen in de hoop er enkele naar Knesselare te halen zodat onze lokale gezondheidszorg gewaarborgd blijft.’ (mye)

© 2011 Corelio