Knesselare erkend voor lange patiëntenwachtrijen bij huisartsen

Ik schreef twee jaar geleden al dat we met een huisartsenprobleem zaten in Knesselare.

Huiartsen spelen een cruciale rol in de eerstelijnszorg, maar die eerstelijnszorg valt helemaal in duigen als er niet genoeg huisartsen zijn. Als je moet twijfelen tussen enkele dagen wachten voor een afspraak of naar spoed trekken, de keuze zal snel gemaakt zijn.

In 2009 trok ik aan de alarmbel en bewees ik met cijfers dat ons gebied als rampgebied in aanmerking kwam. Een probleemgebied is volgens het RIZIV iedere huisartsenzone waar men minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners telt.

Minister Onkelinckx is natuurlijk niet van de snelsten om te luisteren naar Vlamingen. Mijn oproep werd nochtans ook gesteund door enkele kennissen van me in het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen, maar tja, die worden ook altijd maar stiefmoederlijk behandeld door Onkelinckx.

Maar de volhouder wint: het RIZIV publiceerde inmiddels een nieuwe lijst van gemeenten waar een huisarts die zich er vestigt een premie van 20.000 euro kan krijgen en Knesselare staat er deze keer wel op.

Nu ik er in geslaagd ben om dit probleem officieel te laten erkennen (waar sommigen uit het gemeentebestuur zeiden dat ik spoken zag) hoop ik op de volgende gemeenteraad het college te kunnen overtuigen een charmeoffensief op te starten naar afstuderende huisartsen in de hoop er enkele naar Knesselare te halen zodat onze gezondheid (wat toch het belangrijkste is wat we hebben) gewaarborgd blijft qua ondersteuning.