jul 28, 2011 - In de pers    No Comments

E-mail wakkert oorlog RTBF met N-VA aan

Volgens de Franstalige mail in kwestie is Vlaanderen gerold met de recente nota van formateur Elio Di Rupo. In de mail worden een aantal argumenten opgesomd waarom de Franstaligen verheugd mogen zijn over de nota en waarom Vlaanderen de grote verliezer is. De RTBF bracht er woensdagavond in haar televisiejournaal een bericht over en suggereerde dat het mogelijk om een vervalsing zou kunnen gaan, waar de N-VA de hand in zou hebben. Volgens de RTBF staan in de mail manifeste fouten tegen de zinsbouw die een Franstalige nooit zou maken. Er worden ook vragen gesteld over de woordkeuze. En waarom zou een Franstalige complotist het risico nemen om bijvoorbeeld “de waarheid over de financiering van Brussel te onthullen”? De RTBF liet daarover publicist Marcel Sel aan het woord, die enkele weken geleden een giftig boek over Bart De Wever en de N-VA heeft gepubliceerd.

“Geen letter veranderd”

“Ik kreeg de mail toegestuurd van een kennis, een persoon die er niets mee te maken heeft en daarom heb ik nooit zijn naam willen bekendmaken. De mail circuleerde al een week en honderden personen hebben een kopie gekregen. Ik heb de mail doorgestuurd zonder er een letter aan te veranderen en nooit beweerd dat ik die mail had van iemand uit de omgeving van Di Rupo. Dat hebben anderen ervan gemaakt”, zegt Geens.

Nog volgens Geens hebben vrienden van hem ontdekt dat er een tekst bestaat die sterk lijkt op de tekst van de rondgestuurde mail en die van Claude Thayse is, een Waalse rattachist (iemand die streeft naar de aanhechting van Wallonië bij Frankrijk, red.). “Maar de Waalse media vallen maar al te graag de N-VA aan”, aldus nog Geens.

Geens is kwaad op de RTBF. “Als een journalist je belt en je zegt hem dat je er eigenlijk niets over te vertellen hebt, moet dat volstaat. Als hij blijft doorgaan en laat uitschijnen dat hij mij toch kan vernoemen als ik niet reageer, dan noem ik dat intimidatie. Helemaal kwaad werd ik toen ik de reportage bekeek. Ik had wel tien keer tegen die journalist gezegd dat de N-VA hier niks mee te maken had, maar de reportage opende wel met een groot beeld van N-VA-logo. De tekst is niet vervalst maar wel een reële voorstelling van de wijze waarop bepaalde Waalse kringen denken over de Vlamingen en de formateursnota van Elio Di Rupo. Ze moeten mij er niet plots van beschuldigen dat ik teksten in elkaar steek. Ik herhaal dat de N-VA hier absoluut niets mee te maken heeft.”

Dirk Castrel