jul 8, 2011 - In de pers    No Comments

Duurdere vuilniszakken leveren IVM vette spaarpot op

Intercommunale bouwt reserve op voor nieuwe oven van 60 miljoen

“Duurdere vuilniszakken leveren IVM vette spaarpot op”

Meetjesland

David Geens (GVP) uit Knesselare vindt het niet kunnen dat de huisvuilzakken en containerparken steeds duurder worden, terwijl afvalintercommunale IVM nu al een vette spaarpot van 21 miljoen euro heeft. “Onnodig om onze gezinnen op kosten te jagen”, stelt Geens. Maar IVM zegt de reserve binnen enkele jaren nodig te hebben, wanneer er een nieuwe verbrandingsoven van 60 miljoen euro gebouwd moet worden.

Joeri Seymortier

IVM, de afvalintercommunale met haar verbrandingsoven langs de expressweg N49 in Eeklo, boert goed en heeft voor meer dan 21 miljoen euro aan beleggingen. Vorig jaar alleen al werd een overschot van 750.000 euro opgetekend. Een doorn in het oog van jonge gezinnen die de verwerking van hun afval steeds duurder zien worden. “Sinds vorig jaar betalen we in Knesselare de helft meer voor onze vuilniszakken: de prijs ging van 1 euro naar 1,5 euro per zak”, zegt David Geens. “Nu ik de jaarrekening van IVM grondig bestudeerd heb, weet ik waar dat geld naartoe gaat. Zo’n cijfers doen mij duizelen. Wij betalen als inwoner een pak meer en dat dient blijkbaar om een spaarpotje aan te leggen waar weinig democratische controle over bestaat. Vooral jonge gezinnen kunnen hun geld beter zelf beheren. Aangezien Knesselare aandeelhouder is bij IVM, zou je kunnen eisen dat de intercommunale dit geld terugbetaalt aan de gemeenten en dus ook de inwoners. Voor Knesselare gaat dat om 613.000 euro of 76 euro per inwoner. Dat kan tellen!”

Nieuwe oven

Bij IVM vinden ze de redenering van Geens te scherp door de bocht. “De cijfers kloppen, maar het zogenaamde spaarpotje hebben we jaar na jaar opgebouwd”, zegt secretaris Jean Marie Staelens van IVM. “Elke gemeente heeft een vertegenwoordiger in onze raad van bestuur en de jaarrekening wordt ook elke keer door de gemeenteraden goedgekeurd. Het opbouwen van die reserve gebeurt echt niet zonder reden. In 2013 moet een definitieve beslissing genomen worden over onze toekomst. Tegen 2020 willen we in Eeklo een compleet nieuwe verbrandingsoven bouwen. Vandaag zou dat gaan om een investering van 60 miljoen euro, dus tegen dan zal dat wellicht nog duurder zijn. Wij willen het project deels met eigen middelen financieren. Het zou veel erger zijn mochten wij binnen enkele jaren bij de gemeenten noodgedwongen moeten aankloppen met de vraag om zwaar mee te investeren in de bouw van de nieuwe oven.”

Vervuiler betaalt

Over de prijs van de huisvuilzak spreekt IVM zich niet uit. Dat is een bevoegdheid van elke gemeente apart. “De prijs van 1,5 euro is een Vlaamse richtnorm en een perfecte uitwerking van het systeem ‘de vervuiler betaalt'”, klinkt het bij de gemeente.

© 2011 De Persgroep Publishing