apr 18, 2011 - In de pers    No Comments

Gemeente vraagt illegaal geld in containerpark

Onderzoek naar wettigheid betalen voor afgedankte elektrische toestellen

“Gemeente vraagt illegaal geld in containerpark”

Overtreedt de gemeente Knesselare de wet? Wie met afgedankte elektrische toestellen naar het ‘noodcontainerpark’ trekt, moet aan de ingang 2 euro betalen. Volgens David Geens (GVP) is dit in strijd met de wetgeving, want Recupel heeft een akkoord met alle Vlaamse gemeenten dat oude toestellen gratis in de bakkenparken mogen afgeleverd worden. Als de gemeente het reglement niet aanpast, dient Geens klacht in. Burgemeester Tanghe onderzoekt de zaak.

Joeri Seymortier

Knesselare slaagt er opnieuw in een rel te ontketenen over een containerpark dat er eigenlijk nog altijd niet is. Het ‘echte’ afvalpark moet binnenkort aangelegd worden langs de N44. Tot het zo ver is, kunnen de inwoners op zaterdag aan de sporthal hun groen- en ander afval in enkele containers dumpen. Voor groen betaal je 1 euro en voor ander afval betaal je 2 euro bij het binnenrijden.

Tweemaal innen

“Ook wanneer je afgedankte elektrische apparaten naar het containerpark brengt, valt dat onder de noemer ‘ander afval’ en wordt dus 2 euro aangerekend. Dat is niet wettelijk”, zegt David Geens. “Wanneer iemand een nieuw elektrisch toestel koopt, kan die zijn oud exemplaar afgeven aan de verkoper. Maar als je geen nieuw toestel koopt, kan je altijd terecht op het containerpark. Recupel heeft daarover een akkoord afgesloten, waarbij particulieren gratis toegang hebben tot de containerparken voor het deponeren van afgedankte toestellen. Behalve in Knesselare. Bij ons wordt wel geld gevraagd en dat is illegaal. De gemeente weet maar al te goed dat ze hier twee keer innen van de burger. We betalen Recupelbijdragen, die gebruikt worden om de gemeenten te vergoeden voor hun inzamelplicht. En we betalen een tweede keer om onze toestellen af te geven. Ik geef de gemeente een maand om dit recht te zetten. Zo niet, dien ik klacht in bij de hogere overheid.”

Onderzoeken

Burgemeester Fredy Tanghe (Groep 9910) wil de zaak onderzoeken. “Wij hebben de bezorgdheid van collega Geens genoteerd en gaan zeker bekijken wat wettelijk kan en niet kan”, aldus de burgemeester.

© 2011 De Persgroep Publishing