jul 26, 2010 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Maar 100 zakken van de gemeente

Even een kort overzicht: gemeenten moeten streven naar zo weinig mogelijk restafval per inwoner. Tegelijk kunnen we er van uit gaan door steekproeven dat kleine zelfstandigen & KMO’s vaak te weinig bedrijfsafval hebben om een aparte container te zetten en een afzonderlijk contract met een afvalverwerker af te sluiten.

Iedere gemeente is trouwens wettelijk gemachtigd om op te treden als ophaler van bedrijfsafval.

Dus als je dat allemaal optelt, kom je in een slimme gemeente als de onze uit op de KMO-zak. Kost evenveel, gewoon een andere kleur en enkel te verkopen aan BTW-plichtigen. Leuk meegenomen voor de gemeente is dat ze dus per KMO-zak 15kg minder in hun restafval moeten rekenen en voor de belastingsplichtige is het leuk dat hij een factuur krijgt zodat hij zijn kosten kan bewijzen in zijn boekhouding.

Nu was het ons al een paar keer ter ore gekomen dat men op het gemeentehuis een lijst bijhield hoeveel rollen je ieder jaar kocht. Logisch enerzijds, want zo kunnen ze weten hoe ze de weging van het afval (want oranje en witte zakken gaan in dezelfde vuilniswagens) moeten aanpassen.

Verrassend was echter dat je als BTW-plichtige maar 10 rollen per jaar kon krijgen.

Na dat geverifieerd te hebben, stelde ik op de laatste gemeenteraad de vraag waar die beperking vandaan kwam. Want in het reglement dat op de gemeenteraad was gepasseerd, stond er geen beperking.

De burgemeester en secretaris vielen bijna uit hun stoel van verbazing. Zij wisten van niets. Ze zagen ook niet in waarom ze dat zouden beperken want hoe meer witte zakken, des te beter voor de afvalcijfers.

Maar kort daarna wist ik de feiten te achterhalen: het mag dus niet van OVAM. Zij stellen dat wie meer dan 100 zakken per jaar nodig heeft, best wel in aanmerking komt om een aparte ophaling te laten verzorgen. Desnoods door de gemeente, maar dan moet die het apart ophalen en aanrekenen.

Die brief was dus wel bij de financieel beheerder terecht gekomen en die had de instructies aan haar diensten doorgegeven, maar dat nieuws was dus niet tot bij de beleidsmakers gevloeid.

En aangezien ik nu toch aan het speuren was: goed nieuws voor de belastingsplichtigen die dachten dat ze dus maar enkel 10 rollen konden kopen en in hun boekhouding steken. Je kan op de financiële dienst ook oranje zakken gaan kopen en een factuur vragen. Kwestie van je witte noch oranje zakken in het zwart te moeten doen.