jul 6, 2010 - In Vlaanderen    No Comments

Blijf van onze Leeuw

Afgelopen zondag was het een feestdag voor vele wielerliefhebbers. De Tour reed van Rotterdam naar Brussel.

Traditioneel een moment waarop veel liefhebbers afzakken met hun vlag. Zeker het wielergekke Vlaanderen is dan massaal aanwezig met hun zwartgele leeuwenvlag.

In Brussel was dat duidelijk niet naar de zin van de Franstaligen. Op bevel van de burgemeester Freddy Thielemans werden daar de leeuwenvlaggen in beslag genomen door de politie.

Je zou nog verwachten dat dit misschien voor de veiligheid was, maar neen, andere vlaggen werden ongemoeid gelaten, zo berichtte de Vlaamse Volksbeweging:

Zondag 4 juli deed de Tour de France Vlaanderen aan en dat het een feest moest worden, was ook voor de Vlaamse Volksbeweging duidelijk. Vrijwilligers waren maanden in de weer om vele duizenden papieren leeuwenvlaggetjes te kleven om de toeschouwers mee te verblijden en ook grotere leeuwenvlaggen gaven mee kleur aan dit sportieve volksfeest.

Iedereen blij, denk je dan, maar in Brussel toch niet helemaal. De koning kwam er op bezoek en blijkbaar is onze vorst niet erg gesteld op Vlaamse leeuwen. Gevolg: politieagenten die zich – in opdracht van Brussels ketje en PS-burgemeester van Brussel Freddy Thielemans – nuttig mochten maken met het afnemen van de papieren leeuwenvlagjes van enthousiaste kinderen en volwassenen. Een blunder van formaat van Thielemans en Albert II die minstens de indruk wekt dat het Belgische koningshuis met een grote afkeer voor Vlaanderen en zijn symbolen kampt. Gelukkig lieten de wielerfans het niet aan hun hart komen en kon het feest gewoon doorgaan! Getuige de beelden van de doortocht in Meise op Sporza: http://www.sporza.be/permalink/1.818374.

Alleen al om onze vrienden Freddy Thielemans en Albert II een plezier te doen, roepen we nog eens op om zondag 11 juli ’s avonds op de Grote Markt in Brussel te vieren, de leeuwenvlag in de hand.

In de pers is er echter weinig aandacht aan gegeven aan deze toch wel zeer frappante gebeurtenis.

Enkel in Het Belang van Limburg vond ik een artikel terug:

Ook op het Internet is er niet veel terug te vinden. Zo las ik wel het ooggetuigenverslag van Yves Lambrechts.

Dezelfde Yves Lambrecht en het VVB hadden vandaag wel een lezersbrief in het Nieuwsblad:

Voor de rest echter oorverdovende stilte omtrent dit schandalig optreden.

Daarom heb ik een facebook groep opgericht om zoveel mogelijk mensen te vinden die willen dat er een onderzoek komt naar het waarom van dit gebeuren.

Ik spreek persoonlijk een aantal kersvers verkozenen aan in de hoop dat zij wat dieper gaan graven.

Ik ben geen typische vendelzwaaiende vlaamsnationalist, maar ik strijd wel tegen onrechtvaardigheid. Door enkel de Vlaamse Leeuw te viseren, heeft men bewust een symbool van Vlaanderen willen aanvallen. En dat terwijl het Brussels Gewest volledig in Vlaanderen ligt en enkel overleeft dankzij de financiële bijdragen van Vlaanderen.

Kortom, burgemeester Thielemans zou het wat mij betreft eens mogen uitleggen. Als u het daar mee eens bent, sluit u dan aan op onze facebook groep en nodig zoveel mogelijk andere mensen uit.