jun 24, 2010 - In Vlaanderen    No Comments

Respect voor ouderen

Vandaag iets meegemaakt wat mezelf toch eens met beide voeten op de grond heeft gezet.

Vanmiddag was ik in Vilvoorde en tussen twee afspraken door besliste ik snel iets te gaan eten in het restaurant van de Makro. Snel, goedkoop en meestal nog best lekker voor grootkeukeneten.

Het dient gezegd te worden dat bij het binnenkomen ik moest terugdenken aan een artikel ui 2006 over senioren die elke dag gaan ontbijten bij Ikea.

De gemiddelde leeftijd lag ook hier bij Makro duidelijk boven de brugpensioenleeftijd.

Soit, het is die mensen uiteraard gegund. Zelf uw potje koken terwijl je hier voor weinig geld kan eten en nog sociaal contact. Why not?

Aan de andere kassa (er waren twee kassa’s open) gebeurde echter een ongelukje. Een oudere dame, zo’n echt bejaard omaatje) stootte haar glas om. Kassa dus besmeurd met frisdrank.

Die kassierster is niet uitgevlogen, maar begon toch vrij brutaal tegen die mevrouw. Dingen zoals “ja, ze hebben het weer gekunnen, nu kan ik mijn kassa weer sluiten en dat opkuisen dankzij zo’n gepensioneerde” en toen het mevrouwtje “sorry, ik deed het niet express” zei er nog op ironische wijze aan toevoegen “ne dikke merci zenne er nog bovenop”… Ik vond het grof.

En ik niet alleen. Dat oud mensje beefde van schaamte en/of frustratie. Mijn eerste idee was “tja, moest ik daar staan aanschuiven, ik zou in gedachten ook eens gefoeterd hebben op dat oud mens”, dat geef ik eerlijk toe, maar dit vond ik er echt over.

Verhaal afgelopen, denk je?

Neen, want terwijl ik sta af te rekenen, een paar meter verder een doffe slag en een kreet. Dat vrouwtje lag languit op de grond, ze had een opstapje niet gezien en was veel te haastig en nerveus weggelopen van de kassa.

Waarop die kassierster nog maar eens luid genoeg “ja, het is dat oud mens, nu ligt hare ganse platteau op de grond”. Een vent die net wat verder aan tafel zat, heeft toen die kassierster wel eens proberen op haar plaats te zetten. Want het was duidelijk dat die oude dame echt zich uit de voeten heeft proberen maken en mede daardoor onvoorzichtig is gevallen.

Op dat moment realiseerde ik me dat mijn eerste gedachte echt wel fout was en dat die kassierster echt over de schreef was gegaan. Ik heb die man in zijn berisping tov de kassierster bijgestaan en voor mezelf de notitie gemaakt dat oudere mensen wel een beetje dat extra geduld verdienen als het niet meer zo snel gaat.

Daarna ben ik nog gaan kijken of er goed voor dat oudje werd gezorgd. De kassierster bleef monkelend vloeken, maar gelukkig waren er snel omstaanders en werd er een supervisor bijgehaald. Het bleek wel vrij ernstig, want iets later is ze met de ambulance weggevoerd. Het zou me niet verwonderen als ze haar heup zou gebroken hebben.

Waarmee ik maar wil zeggen: onbeleefdheid kan schadelijke gevolgen hebben. De moeite om eens bij stil te staan…

En ik hoop dat Makro zich verontschuldigt bij de dame in kwestie…