jun 15, 2010 - In de pers    No Comments

Meetjesland kleurt volledig geel-zwart

Meetjesland kleurt volledig geel-zwart

Waar het Meetjesland in 2007 na de verkiezingen nog volledig oranje kleurde, heeft de N-VA de christendemocraten zondag volledig verdrongen van die eerste plaats. En dit zonder bekende streekgenoten. Erwin Mynsberghe

In het Meetjesland kon de CD&V zondag nochtans rekenen op enkele klinkende namen. Aalters burgemeester en ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem zal wellicht de luidste bel doen rinkelen, maar ook huidig Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege (Evergem), Eekloos burgemeester Koen Loete en Vlaams volksvertegenwoordiger en Maldegems jeugdschepen Valerie Taeldeman zetten hun schouders onder de lijst.

Het mocht echter niet baten, want alle Meetjeslandse gemeenten kregen zondag een geel-zwart jasje. CD&V-lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen Pieter De Crem kreeg 39.666stemmen achter zijn naam, iets meer dan een derde van zijn persoonlijk resultaat uit 2007. ‘Ik had natuurlijk graag een beter persoonlijk resultaat gezien, maar als de trend voor een partij in neergaande lijn is, dan gaat dit natuurlijk ook op voor de kandidaten’, zegt hij. ‘Wie aan politiek doet op dergelijk niveau, weet bij het opstaan ‘s morgens dat het ‘s avond kan gedaan zijn.’

Waar liggen nu zijn politieke ambities, nationaal of lokaal? ‘Ik ben op dit vlak zelf niet aan zet, maar het burgemeesterschap is het mooiste wat er is en ik heb al vaak te horen gekregen dat ze mij in Aalter wel een beetje missen.’

Toch is er volgens Koen Loete, die in het kanton Eeklo 2.579stemmen optekende en 10.340 in de volledige Oost-Vlaamse kieskring, een zilveren rand aan de donkere CD&V-wolk. ‘Het Oost-Vlaams en Vlaams gemiddelde voor de CD&V ligt tussen de 13 en 17procent, terwijl we in het Meetjesland iets meer dan 21procent behalen’, zegt Loete. ‘Maar dit is inderdaad niet genoeg om de grootste partij te blijven. Ik ben tevreden met mijn persoonlijke uitslag, maar voor de CD&V is dit een historisch dieptepunt. We staan dus voor een formidabele opdracht.’

Over het succes van de N-VA is Loete duidelijk. ‘Dit is het Bart De Wever-effect’, zegt hij. ‘Want wie kent er die andere namen op de lijst?’

Bij David Geens, Knesselaars gemeenteraadslid voor de N-VA en dertiende op de lijst voor de senaat, heeft de euforie ondertussen al plaats gemaakt voor realisme. ‘We hebben een mooie overwinning behaald, maar dit brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Zo zullen er in de regio actieve afdelingen uitgebouwd moeten worden.’ Ook hij erkent het Bart De Wever-effect. ‘Maar in Oost-Vlaanderen is er toch ook een duidelijk Siegfried Bracke-effect geweest’, zegt Geens. Ondanks de overwinning, heeft er geen enkele Meetjeslandse kandidaat voor de N-VA genoeg stemmen gehaald om naar Brussel te trekken. ‘Dat klopt, en ik vind dit een gemis dat ik persoonlijk betreur. Daarom ga ik er werk van maken en ervoor zorgen dat het Meetjesland de politieke aandacht krijgt in Brussel die het verdient.’

© 2010 Corelio

Tsunami raasde ook over Meetjesland

Al die geel-zwarte stemmen leveren geen zetels op voor de regio

Ook in het Meetjesland en de Leiestreek, traditioneel CD&V-bastions, neemt N-VA de leiding over van hun vroegere kartelpartner. De tsunami raasde misschien iets minder hard over Meetjesland, maar toch… In de kantons Kaprijke (Rufij Baeke), Zomergem (David Geens, Karlijn Deene) en Evergem (Kurt Moens, Van Grembergen-aanhang) haalde N-VA dertigprocent of meer en werd CD&V op straatlengtes gereden. Dat de partij in Evergem, met een schepen én een minister op de lijst, zo kloppen krijgt, moet wrang smaken.

Voor de duidelijkheid even het scorebord (afgerond) in alle kantons: Assenede, N-VA 24procent tegen 15procent voor CD&V, Deinze 28 tegen 20, Eeklo 26 tegen 23, Evergem 31 tegen 17, Kaprijke 32 tegen 22, Nevele 28 tegen 25,5, Waarschoot 28 tegen 21,5, Zomergem 30 tegen 19,5.

Enkel Koen Loete (Eeklo) en Pieter De Crem (kanton Nevele) blijven in de buurt, maar ook zij konden tsunami Bart niet stoppen. Illustratief daarvoor, gisteren in het De Crem-kamp. ‘Pieter wordt in zijn kanton voorbijgestoken door N-VA, terwijl daar niet eens een N-VA-kandidaat opkwam.’

En toch, al die geel-zwarte stemmen leveren geen zetels op voor de regio. De Crem blijft dus alleen in Brussel.

De volgende afspraak met de kiezer – als er zich bij de regeringsvorming geen problemen voordoen – is de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 en dat is weer een ander verhaal. Dan speelt het De Wever-effect minder en zal blijken hoe sterk N-VA lokaal is. De partij is nu al druk bezig met de uitbouw van sterke lokale afdelingen en wil op zo veel mogelijk plaatsen met zuivere N-VA-lijsten opkomen, tenzij er bij de komende coalitiebesprekingen nog deals gesmeed worden.

Maar ook op lokaal vlak timmert de partij aan de weg. In Assenede haalden ze met schepen Guido Van de Veire vorige week nog een grote vis binnen, in Evergem hebben ze Joeri De Maertelaere en PVG al binnen. En wellicht kan de partij met de wind in de zeilen nog meer witte konijnen à la Siegfried Bracke uit haar hoed toveren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.