jan 17, 2010 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Een democratische zondag

In Knesselare kan men alvast niet zeggen dat de politieke partijen niet werken. Zelfs op zondag zijn we begaan met hoe we onze gemeente besturen.

Een tijdje geleden had ik een open brief gericht aan Fons De Neve, voorzitter van de gemeenteraad.

Deze brief is duidelijk niet in dovemansoren gevallen, want mijn oproep om met de fractieleiders samen te werken aan de werking van de gemeenteraad werd door Fons gehonoreerd.

Vandaag zijn we samengekomen op vraag van Fons en hebben we de pijnpunten van de afgelopen tijd overlopen. Chapeau voor Fons dat hij dit gedaan heeft. Het is voor hem immers dikwijls ook dansen op een politieke slappe koord: als voorzitter van de gemeenteraad moet hij waken over de rechten van alle fracties en raadsleden, maar hij is en blijft natuurlijk ook lid van de meerderheid. Gelukkig dan ook één van de intelligentere en welbespraakte leden van Groep 9910, hoewel dit hem soms misschien parten speelt en hij te veel in de rol van spreekbuis van de meerderheid wordt geduwd.

Het blijft natuurlijk een spel van meerderheid en oppositie. Er zal zelden of nooit een punt van de oppositie zomaar aangenomen worden en als oppositie beseffen we dat op de gemeenteraad de beslissingen niet door ons genomen worden.

Ik vond het wel aangenaam dat de meerderheid erkent dat ze door een wakkere oppositie zelf gedwongen zijn aandachtig te blijven en onrechtstreeks soms bijgestuurd worden.

Natuurlijk vind de meerderheid dat ik scherp uit de hoek kan komen, zeker op mijn website. Ik zal ook constant het evenwicht moeten zoeken tussen het belang van een maatschappelijk debat en het debat op de gemeenteraad.

Als de voorzitter op de gemeenteraad voldoende ruimte laat voor discussie en de schepenen eens wat vaker aanport om niet naast de kwestie te antwoorden, dan denk ik dat we daar inderdaad terug het debat kunnen voeren.

Waar ik dus niet mee heb gezegd dat ik alles ga doodzwijgen op mijn website; per slot van rekening zitten we niet in de gemeenteraad om onze mening te verkondigen, maar zijn we volksvertegenwoordigers. Ik blijf het dus belangrijk vinden om ook op voorhand publieke discussies te hebben zodat we weten wat er leeft onder de bevolking. Sommigen zullen dat doen door aan de toog te vertellen waar men mee bezig is, ik hang meer aan de digitale toog.

We zijn halverwege de legislatuur, het was positief van Fons om onszelf eens te evalueren. Ik geloof dat we op de volgende gemeenteraden de verandering zullen voelen en de voorzitter de schepenen wel eens zal aanporren om een echt debat te voeren, in plaats van enkel iets mee te delen.

En als het geloof op een zondag kan versterkt worden, mogen we allemaal content zijn 😉 .