dec 26, 2009 - In de pers    No Comments

Nog meer belastingen betalen

Na de zware verhoging van de grondbelasting, duwt Knesselare volgend jaar nog meer belastingen de hoogte in. De huisvuilzakken worden de helft duurder, de bedrijfsbelasting wordt fors opgetrokken en de kortingsgroepen voor de Algemene Leefbaarheidsbelasting van 87,5 euro worden geschrapt.

Joeri Seymortier

Wie in Knesselare woont, zal volgend jaar op meer dan één vlak een pak meer moeten betalen. Dat de grondbelasting zou stijgen van 1.300 naar 1.650 opcentiemen, was al langer geweten. Maar nu tovert de gemeente nog meer extra inkomsten uit haar mouw.

Meest opvallend: de grote huisvuilzakken zullen vanaf januari niet 1 maar 1,50 euro per stuk kosten. “De verwerking van het huisvuil kost de gemeente elk jaar 350.000 euro”, zegt Renaat Van Lierde van Groep 9910. “We moeten iets doen om de kosten te drukken. Jonge gezinnen krijgen wel een tegemoetkoming. Elk gezin met twee of meer kinderen, krijgt van de gemeente elk jaar een gratis rol met tien huisvuilzakken.”

De belasting Algemene Leefbaarheid blijft volgend jaar op 87,50 euro per gezin. Maar toch wordt ook daar geknibbeld. “Tot nu hebben we een reglement waarbij mensen met een beperkt inkomen maar de helft moeten betalen. Dat voordeel vervalt in 2010”, zegt burgemeester Fredy Tanghe (Groep 9910).

Crisis

Ook de bedrijven moeten vanaf volgend jaar meer betalen. Een bedrijf klasse 1 betaalt 187,50 euro in plaats van 125 euro. Klasse 2 stijgt van 63 naar 93 euro. De andere bedrijven moeten voortaan 60 in plaats van 40 euro betalen. “Een schande”, zegt David Geens (GVP). “Dat is in sommige categorieën een verhoging van 50 procent voor lokale bedrijven. Midden in een crisis zou een lokale overheid moeten investeren in ondernemers in plaats van ze nog eens te belasten.”

En dan is er nog de felomstreden grondbelasting. Die verhoogt van 1.300 naar 1.650 opcentiemen. Hoeveel je meer moet betalen, hangt af van de grootte van je huis. Gemiddeld gaat het al snel over 150 euro meerkost per gezin. Inwoner Christophe Mouton kwam woensdagavond op de gemeenteraad een petitie van 400 handtekeningen afgeven tegen de verhoging van de grondbelasting. “Dat is 5 procent van de bevolking, dus dat wil toch iets zeggen”, vindt Mouton. “Wij vragen dat de gemeente haar financiële problemen anders aanpakt dan met een belastingverhoging.”

Inwoner Christophe Mouton (midden) mocht tijdens het vragenuurtje tussen de politici zitten om zijn ongenoegen over de belastingverhoging kenbaar te maken. Foto JVK

© 2009 Het Laatste Nieuws