dec 24, 2009 - In de pers    No Comments

Opcentiemen stijgen naar 1.650

De kogel is door de kerk: de opcentiemen, het deel van de onroerende voorheffing dat de gemeenten mogen innen, in Knesselare en deelgemeente Ursel stijgen volgend jaar van 1.300 naar 1.650. Een kleinere stijging dan verwacht, maar toch was de oppositie niet tevreden.

Erwin Mynsberghe

‘We staan voor een belangrijke gemeenteraad’, opende voorzitter Fons De Neve gisterenavond de dans in het gemeentehuis. Op de agenda stond de begroting van 2010, een begroting die niet zonder de grootste moeite in evenwicht werd gehouden. De inkomstenzijde van de gemeenteontvangsten vertoont namelijk al een paar jaar een scherpe daling terwijl de uitgaven bleven stijgen.

Kleinere stijging

Om daaraan een mouw te passen, werd op de gemeenteraad van november een stijging van de gemeentelijke opcentiemen van 1.300 naar 1.800 aangekondigd, maar tijdens de zitting trok de meerderheid die maatregel in om die nadien in een aparte financiële commissie te bespreken. De soep was blijkbaar wat te heet bevonden, waardoor de stijging afgezwakt werd naar 1.650.

De nieuwe en kleinere stijging was natuurlijk hét punt waarop de oppositie inhakte, maar niet enkel de oppositie. Voor het begin van de raad nam inwoner Christophe Mouton het woord tijdens het spreekrecht van de burger. Mouton had namelijk vierhonderd handtekeningen ingezameld tegen de stijging en hij wou wel eens weten hoe het bestuur tot de maatregel was gekomen.

‘Zijn er geen andere mogelijkheden?’ vroeg hij zich af. ‘En waarom is er nooit gecommuniceerd over de verhoging?’

Uitgaven te veel gestegen

Burgemeester Fredy Tanghe (Groep9910) repliceerde door te zeggen dat de uitgaven met anderhalf miljoen euro zijn gestegen terwijl daar geen evenredige inkomsten tegenover stonden. Voorzitter De Neve legde verder uit dat er niet gecommuniceerd wordt over maatregelen die nog niet zijn goedgekeurd.

Maar ook de oppositie kon zich niet vinden in de verhoging. Naast de ongewone manier van werken, hekelde David Geens (GVP) de maatregel omdat die ‘vooral jonge gezinnen in hun portefeuille treft’. Groen! had dan weer ‘een beetje begrip’, maar was principieel tegen omdat ze vonden dat de stijging jonge gezinnen zal tegenhouden om naar de gemeente te komen. Volgens de partij was de nieuwe personeelsbezetting de oorzaak van het tekort op de begroting. De meerderheid liet zich echter niet van de wijs brengen en zette het licht voor de stijging op groen.

© 2009 Corelio