De meerderheid zwicht: opcentiemen verhogen maar tot 1650

Goed oppositie voeren kan soms resultaat opleveren. De geplande verhoging van de opcentiemen wordt afgezwakt. Het huidig voorstel van het college is een verhoging van 1300 naar 1650. Nog altijd niet de juiste keuze volgens ons, maar toch al minder dan voorzien.

Aangezien we van in het begin gealarmeerd waren voor de verhoging van de opcentiemen, hebben we dadelijk de problemen kunnen aanduiden.

Ons protest draait om twee punten:

1. een verhoging van de opcentiemen is niet sociaal eerlijk: jonge gezinnen worden verhoudingsgewijs veel harder getroffen.

2. men moet de oorzaken aanpakken en vooral aan de uitgavenkant gaan snoeien in plaats van de ontvangsten blindelings te verhogen.

Na onze harde kritiek, die massaal gesteund werd door de Knesselaarse inwoners, haalt het college nu deels bakzeil. De gepolande verhoging wordt enigzins afgezwakt tot 1650 opcentiemen.

Men slaagt hier in door aan de uitgaven zijde eindelijk eens wat structurele maatregelen door te voeren. Zo moeilijk kan het niet geweest zijn dat men nu op 10 dagen tijd dit kon doorvoeren…

Maar we blijven nog wel met vragen zitten? Want door te snoeien in de uitgaven én tegelijk toch de grondbelasting te verhogen, creëert men een overschot van een half miljoen euro.

Waarom moeten de belastingen omhoog als er toch een overschot is?

Is dit alles een politiek spel? Worden de belastingen nu verhoogd om een spaarpot aan te leggen om zo grote sier te kunnen houden in 2012, het verkiezingsjaar?

Wij vinden dat een overheid moet sparen in jaren van hoogconjunctuur, maar zeker niet de belastingen verhogen terwijl de man in de straat het moeilijk heeft de eindjes aan mekaar te knopen.

Ik blijf er van overtuigd dat een gezond uitgavenbeleid een begroting in evenwicht kan voortbrengen en een belastingsverhoging van nog nog steeds 27% echt niet nodig is.