nov 27, 2009 - In Knesselare en Ursel    No Comments

De maskers vallen af, het uitzicht wordt erger

Zoals ik al voorspeld had, was het gedoe op de vorige gemeenteraad gewoon een politiek spelletje van een laag niveau.

Vandaag hadden we de beruchte financiële commissie, op vraag van Groep 9910. De burgemeester liet na de vorige gemeenteraad uitschijnen dat niet iedereen in zijn partij het eens was met de verhoging en daarom een discussie wou in de financiële commissie.

Naar mijn gevoel klopte dit niet. De meerderheid zou nooit openlijk een breuklijn laten zien. Ik heb van de eerste minuut hun spelletje door en mijn gevoel is vandaag bewaarheid geworden.

Er is maar één vraag gesteld op de vergadering vanmorgen: “Welke voorstellen heeft de OPPOSITIE om het probleem op te lossen?”.

Makkelijke vraag, maar dan zou men echt open kaart moeten spelen. Bezorg ons dan eens op voorhand de ontwerp begroting met echt ALLE details en niet enkel de samengetelde posten zodat we echt op zoek kunnen gaan naar wat er geld kost. Maar neen, dat is te veel gevraagd.

Ik heb op de commissie de vraag gesteld “Groep 9910 heeft om uitstel en deze vergadering gevraagd; ik luister naar jullie opmerkingen en voorstellen”.

De stilte was oorverdovend. Niemand van de meerderheid heeft zijn mond open gedaan, hoewel ze massaal aanwezig waren.

Dus de maskers zijn afgevallen, alleen was het uitzicht beter toen ze die maskers nog aanhielden. Deze vergadering was een slappe poging om proberen de eigen borst minder nat te maken.

Dit is te vergelijken met het systeem van de jury in een Assisenhof. Je weet nooit wie voor en wie tegen stemde bij een vonnis. Zo kan iedereen zich wegsteken en zeggen “ik was het er niet mee eens”.

Dat probeert Groep 9910 nu ook: ze doen ALSOF er onenigheid is, zodat ieder raadslid zich kan wegsteken. Ik ben eens benieuwd: zouden ze zo laf zijn om op de volgende gemeenteraad de geheime stemming te vragen?

De belastingen gaan omhoog en de meerderheid doet alsof ze er niks kunnen aan doen. Ze vertellen vele halve waarheden.

Bijvoorbeeld: er zijn minder inkomsten nu de cafetaria van de sporthal in concessie is. Klopt, maar dan zijn er toch ook minder kosten aangezien de uitbatingskosten wegvallen? Indien het saldo vroeger positief was, is het een slechte keuze geweest om de uitbating in concessie te geven, want zo heeft men inkomsten uit handen gegeven. Indien het saldo negatief was, is het een goede keuze geweest, maar moet men nu niet zeggen dat het geld kost, integendeel dan zelfs. Kortom, ergens klopt het verhaal niet.

Idem voor de sporthal. Die gaat men overdragen aan TMVW. Voor de gemeente betekent dit normaal een besparing, vooral omdat een gemeente een sporthal subsidieert en rekening houdt met de financiële draagkracht van de clubs. Nu een aparte organisatie dit gaat beheren, gaan zij minstens voor een break-even. De prijs voor de clubs zal dus ook stijgen (dus onrechtstreeks weer een grotere last voor de inwoners). Maar voor de gemeente betekent het een besparing.

Toch werd het vandaag ook aangehaald als een reden voor minder inkomsten. Jamaar, als dat klopt, hou de sporthal dan in eigen handen he…

De meerderheid spuit graag mist. En weet u waarom? Omdat ze zo hun eigen falen willen verdoezelen. U mag immers niet vergeten dat het financiële luik al meerdere legislaturen in handen is van dezelfde man: Fredy Tanghe. In de vorige eeuw als schepen van financiën, nu als burgemeester heeft hij deze bevoegdheid gehouden. Niemand anders dan de bejubelde Fredy is verantwoordelijk voor de huidige malaise. Het wordt tijd dat Knesselare dat eens beseft.

En laat het dus ook duidelijk zijn: niemand van Groep 9910 heeft ooit de intentie gehad om iets te doen aan de belastingverhoging. Niet op de vorige gemeenteraad en niet op deze financiële commissie. De uitkomst van deze vergadering lag al lang vast. Men had maar één bedoeling: nu poogt men te zeggen dat de oppositie ook geen oplossing had.

Welnu, die heb ik inderdaad niet in mijn hoed zitten. Ik heb geen batterij ambtenaren om al het rekenwerk voor mij te doen. Ik krijg geen inzicht in de facturen van de gemeente. En ik word ook geen 2500 euro per maand extra betaald om dat denkwerk te doen. Daar zijn de schepenen en de burgemeester voor, maar hun oplossing is simpel: ze zitten graag in de zakken van de jonge mensen.