nov 20, 2009 - In de pers    No Comments

Hele heisa rond verhoging grondbelasting

Spectaculaire maatregel plots weer onzeker

Hele heisa rond verhoging grondbelasting

De aangekondigde verhoging van de grondbelasting in Knesselare komt er voorlopig niet. Na de tonnen kritiek van de voorbije week, wordt de beslissing uitgesteld tot volgende maand. Meerderheidspartij Groep 9910 schrapte woensdagavond zelf het punt met schaamrood op de wangen van de agenda van de gemeenteraad.

Joeri Seymortier

Vorig week werd duidelijk dat Knesselare op zoek is naar 500.000 euro extra om de begroting van 2010 rond te krijgen. Het schepencollege lanceerde het voorstel om de onroerende voorheffing in Knesselare te verhogen van 1.300 naar 1.800 opcentiemen. Dat zou voor elke huiseigenaar een meerbelasting van gemiddeld 200 euro per jaar betekenen. Maar na het artikel in onze krant, ontstond een storm van protest. Zelfs binnen de meerderheidspartij Groep 9910 van burgemeester Fredy Tanghe staan de neuzen niet meer in dezelfde richting. Woensdagavond tijdens de gemeenteraad ging de meerderheid met de billen bloot en werd uiteindelijk beslist om de punten over de belastingen niet te behandelen.

“Mensen van mijn meerderheidspartij willen het punt eerst nog samen met de oppositie bespreken in een financiële commissie”, zei burgemeester Fredy Tanghe na de historische gemeenteraad. “Ons voorstel is zeer ingrijpend en daardoor vonden sommigen dat eerst nog moet samengezeten worden met alle partijen.”

Meerderheid

Rare wending, want Groep 9910 heeft in Knesselare een absolute meerderheid. Wanneer een belastingverhoging op de gemeenteraad wordt gebracht, mag toch verondersteld worden dat dit vooraf met de hele fractie werd besproken? “Tja, sommige mensen binnen de partij willen een extra debat”, zegt burgemeester Tanghe magertjes.

Oppositieman David Geens (GVP) is razend en verliet woensdagavond na enkele minuten al briesend de gemeenteraad. “Aan dergelijk narrenspel wil ik niet deelnemen”, zegt Geens. “De meerderheid zet een masker op, maar het is nog geen tijd voor carnaval. De meerderheid durft de burgers duidelijk niet meer recht in de ogen kijken. Dergelijke beslissingen niet willen bespreken in een openbare vergadering is beneden alles.”

Geld nodig

Of dit alles nu betekent dat de onroerende voorheffing volgend jaar niet op 1.800 opcentiemen komt, is onduidelijk. “Wij hebben in ieder geval de 500.000 euro extra inkomsten nodig. Op welke manier dan ook”, zegt burgemeester Tanghe duidelijk.

De commissie financiën komt bijeen op vrijdag 27 november. De volgende gemeenteraad met de nieuwe belastingen is gepland op woensdag 23 december.

© 2009 Het Laatste Nieuws