nov 16, 2009 - In de pers    No Comments

Belastingverhoging treft jonge gezinnen

Oppositieman David Geens (GVP) reageert niet mals op de aangekondigde belastingverhoging in Knesselare. Hij stelt dat vooral de jonge gezinnen getroffen worden. “In Knesselare wonen, wordt veel duurder”, zegt Geens.

Op de gemeenteraad van woensdag moet beslist worden om de grondbelasting te doen stijgen van 1.300 naar 1.800 opcentiemen. Gisteren kon je in onze krant al lezen dat dit snel 200 euro extra belastingen betekent voor elke huiseigenaar.

“Met deze nieuwe cijfers wordt het in Knesselare liefst 40 procent duurder wonen dan in bijvoorbeeld Lovendegem”, zegt David Geens. “Het ergste is nog dat deze verhoging zich opnieuw richt naar de portemonnee van de jonge gezinnen. Jonge gezinnen hebben meestal een kleiner inkomen, maar daar is de onroerende voorheffing niet op gebaseerd. Jonge gezinnen met nieuwe huizen hebben ook vaak een veel hoger kadastraal inkomen dan oudere mensen in chique, vaak gerenoveerde oude huizen. Jonge gezinnen moeten nog een hypothecaire lening afbetalen. Dat kunnen ze in vermindering brengen in de personenbelasting, maar opnieuw niet in de grondbelasting. De onroerende voorheffing verhogen is voor jonge gezinnen dus veel zwaarder dan de personenbelasting verhogen.”

Veel geld

Dat de gemeente niet anders kan dan de grondbelasting verhogen omdat de dagelijkse werking van de gemeente steeds meer geld kost, lacht Geens weg. “Die stijging van de kosten hebben ze jarenlang zelf in de hand gewerkt door constant extra personeel aan te werven”, besluit Geens streng.

(JSA)

© 2009 Het Laatste Nieuws