nov 13, 2009 - In de pers    No Comments

Belasting stijgt spectaculair

Knesselare doet de grondbelasting volgend jaar spectaculair stijgen. De onroerende voorheffing wordt in een ruk van 1.300 opcentiemen naar 1.800 opcentiemen gebracht. Voor een gemiddelde huiseigenaar gaat het al snel om zowat 200 euro extra belastingen.

Joeri Seymortier

Dat Knesselare in financiële geldnood zit, is al enkele maanden duidelijk. Vorige week nog omschreef oppositieman David Geens (GVP) de situatie als “een financiële Titanic”. Nu worden drastische maatregelen genomen: de grondbelasting wordt op de hoogste van het Meetjesland gezet (zie kaderstuk). “Het is een onpopulaire maatregel, die we liever niet zouden doorvoeren maar we kunnen echt niet anders”, zegt burgemeester Fredy Tanghe (Groep 9910). “We zijn bezig met de opmaak van de begroting voor volgend jaar en zitten met een gat van 400.000 euro. Dus moeten we een structurele maatregel nemen. Een kleine gemeente als Knesselare krijgt het steeds moeilijker. Zo zijn onze inkomsten de voorbije vijf jaar met amper 11.000 euro gestegen. Maar de uitgaven zijn wel met anderhalf miljoen euro gestegen. Dat kan zo niet verder.”

Solidair zijn

Ander probleem in Knesselare is de lage opbrengst van de belastingen. Eén procent personenbelasting brengt in Knesselare 220.000 euro op. In Oost-Vlaanderen is dat gemiddeld 600.000 euro. 100 opcentiemen brengen in Knesselare 110.000 euro in kas. In Oost-Vlaanderen ligt ook dat gemiddelde drie keer hoger. “Een probleem waar nog meer kleine gemeenten mee kampen. We hebben beslist om de personenbelasting niet te verhogen en op 8 procent te houden. Maar de onroerende voorheffing moet omhoog. Het kan niet anders. Alle inwoners moeten solidair zijn en meehelpen om de gemeente financieel te saneren. De zwaarste lasten komen nu op de sterkste schouders te liggen.”

Lagere werkingskosten

Knesselare wil ook volgend jaar de werkingskosten doen dalen. Zo was er al een reorganisatie van de poetsdienst waardoor er een geen externe firma’s meer nodig zijn. De grote werken zoals de herinrichting van Maldegemseweg en de schoolbuurten Klavertje Vier en Kloosterstraat komen niet in het gedrang.

De zware belastingverhoging in Knesselare is ook bij andere gemeentebesturen het gespreksonderwerp. Met naam wil niemand reageren op het nieuws, maar zowat overal vangen we op dat “wat in Knesselare gebeurt, eigenlijk overal zou moeten gebeuren. Elke gemeente heeft meer geld nodig. Maar je moet het alleen durven om de belastingen te verhogen”, klinkt het.

© 2009 Het Laatste Nieuws

Duurste gemeente van Meetjesland

Met de nieuwe belastingtarieven wordt Knesselare de duurste gemeente van het Meetjesland. Enkele cijfers ter vergelijking.

De grondbelastingen in Aalter staan op 1.400 opcentiemen, in Eeklo op 1.150 en in Evergem op 1.300 opcentiemen. Kleinere gemeenten als Sint-Laureins en Kaprijke staan op 1.200 opcentiemen. Vooral in de buurt van de Westhoek is de grondbelasting nog een pak hoger dan in Knesselare. In Diksmuide zelfs 2.250 opcentiemen.

Ook de personenbelasting van 8 procent is vrij hoog. Ter vergelijking: In Aalter rekent men 6,5 procent, in Eeklo 7,7 procent, in Kaprijke 7,5 procent en Sint-Laureins 7 procent. Alleen in Zelzate en Maldegem moeten inwoners ook 8 procent afdragen.

(JSA)

© 2009 Het Laatste Nieuws