jul 20, 2009 - In Vlaanderen    No Comments

De toespraak van de vorst

Ieder jaar kijk ik weer uit naar de toespraak van de koning. Ik ga dan op zoek naar de motieven van de mensen die zijn pen vasthouden. In de toespraak van dit jaar meen ik vooral de hand van Herman Van Rompuy te herkennen, hoewel de toespraak niet in een haiku is gegoten.

Als we de toespraak even analyseren door Wordle, zien we meteen welke woorden veel gebruikt worden:

Duidelijk is dat de financiële crisis centraal staat. Opvallend is dat de koning hier voornamelijk het woord “ethiek” mee verbindt. Daarin zie ik duidelijk de hand van de oude vos Van Rompuy samen met bloedbroeder Van Ypersele.

Ik vind het ook duidelijk in het laatste hoofdstuk. We mogen niet te veel energie en tijd verliezen met de staatshervorming. De Coburgs blijven toch allemaal in hetzelfde bedje ziek: ze vrezen voor hun job.

In die zin is het quasi pijnlijk dat de vorst woorden in de mond gelegd krijgt over de bonussen van topbankiers en -managers, en dat terwijl de Koninklijke Schenking, de Civiele lijst en de dotaties even schaamtelijk buiten schot blijven.