jun 15, 2009 - In de wereld    No Comments

Geen internet tax voor kranten

De afgelopen weken hebben we al veel commotie gehoord rond kranten en uitgeverijen die personeel moeten ontslaan omwille van de tegenvallende (advertentie)inkomsten.

In Franstalig België heeft men nu een nieuw idee: een extra belasting op het Internet via de ISP’s. De redenering is dat het Internet mee aan de bron ligt van de verminderde interesse in kranten en dat men bijgevolg zo wat geld wil laten terugvloeien.

De mosterd heeft men in Frankrijk gehaald. Daar heeft president Sarkozy een taks van 0.9% ingesteld op ISP en telco’s als compensatie voor het stopzetten van reclame op de publieke netten.

Het is dan ook in Frankrijk dat een krant Libération het idee lanceerde om nog een extra taks te heffen op de inkomsten van de ISP’s en die taks dan te herverdelen onder de uitgevers van de dagbladen.

Natuurlijk rekenen de ISP’s deze taksen gewoon door aan hun klanten. De internettarieven zijn nog niet hoog genoeg in België dat we nu hieraan moeten denken…?

Trouwens, als men telkens als een sector het economisch minder goed doet, gaat opkrikken door taksen te heffen op de vernieuwende “opvolger” van deze sector, dan heft men eigenlijk een taks op vernieuwing.

Moeten we dan ook een taks heffen op het openbaar vervoer om de slabbakkende autoindustrie er weer bovenop te helpen?

Of een taks op nieuwe medicijnen om de weggevallen inkomsten van patentvervallen medicijnen te compenseren?

Ook weer opvallend is dat zelfs in deze materie een communautaire scheidslijn loopt. De Waalse uitgevers zijn voor dit idee gewonnen, de Vlaamse uitgevers lijken zich op de vlakte te houden.

Ik denk dat we duidelijk neen moeten zeggen tegen zulke taks die vooruitgang en vernieuwing zou belasten.