jun 4, 2009 - In de pers    No Comments

Nu al betalen voor (onbestaand) containerpark

Vanaf 1 september zullen inwoners van Knesselare moeten betalen als ze op woensdag of zaterdag afval gaan dumpen in de gemeentelijke containers. Een echt containerpark is er nog steeds niet, maar betalen moet wel al. De oppositie schreeuwt moord en brand.

Joeri Seymortier

Knesselare heeft het net zoals de meeste gemeenten financieel moeilijk.

Na de zomer wordt dat voelbaar voor de inwoners. Het aanvoeren van groenafval, gras en ander afval naar de containers aan het sportpark van Knesselare of het voetbalveld van Ursel zal niet langer gratis zijn. Woensdag buigt de gemeenteraad zich over een voorstel. Wellicht wordt het één euro per aanvoer van gras of groenafval en twee euro voor de aanvoer van een kubieke meter ander afval. “Volgende week doen we de gemeenteraad inderdaad een voorstel om het aanvoeren van afval betalend te maken”, zegt burgemeester Freddy Tanghe (Groep 9910). “Het inzamelen van afval is momenteel een enorme verliespost voor de gemeente. We zijn een kleine landelijke gemeente en hebben het financieel niet gemakkelijk. We kunnen niet anders dan de maatregel invoeren.”

Torenhoge schulden

Oppositieman David Geens (GVP) pakte gisteren zelf uit met het nieuws, nog voor het schepencollege er een woord over had gerept. “Wij kunnen onze ogen en oren dan ook niet geloven”, zegt hij. “Knesselare gaat een containerpark betalend maken, maar er is er eigenlijk helemaal geen. Elke week je gras maaien en af en toe wat vuil afleveren dat niet in de huisvuilzak kan, zal heel wat geld kosten. Wij berekenden dat elk gezin toch op 35 tot 50 euro extra per jaar moet rekenen. En Knesselare heeft al zowat de hoogste belastingen van het Meetjesland. De rekening die elke burger aan de gemeente moet betalen, loopt ondertussen op tot honderden euro’s per jaar. Wij voelen een plaatsvervangende diepe schaamte. Het bestuur slaagt er niet in een deftig containerpark in te richten, maar men gaat de burgers wel aanrekenen voor het gebruik ervan. De gemeentekas zit met een diep gat. De torenhoge schulden wegen zwaar op de begroting. Maar men blijft geld uitgeven aan zaken zoals recepties en feestelijkheden. De meerderheid mag dus vrolijke Jan spelen, de inwoners zijn de dupe. Onze inwoners mogen geen citroenen zijn die worden uitgeperst!”

Nu kan je maar twee dagen in enkele losse containers terecht, volgend jaar zou het containerpark er eindelijk komen. “Het dossier zou eind dit jaar rond moeten zijn, zodat in 2010 kan worden gestart met de effectieve aanleg van ons containerpark”, besluit burgemeester Tanghe.

© 2009 De Persgroep Publishing