jun 2, 2009 - In Vlaanderen    No Comments

Kiezen wordt vrij simpel

Als je het artikel “Ze zijn zo lief voor mekaar” vandaag leest in De Stanaard, moet je toch wel beseffen dat je stem zondag op zich heel simpel wordt.

Ben je tevreden over de huidige regering en wil je terug een regering onder CD&V vlag, dan moet je voor 1 van de drie grote partijen stemmen.

Dan krijg je meer van hetzelfde: een regering die gewoon leuk is en op de zaken let zoals een schepencollege met geld genoeg. Dankzij voldoende geld heeft deze regering vier jaar lang vlot geregeerd. Er was voor ieder van de drie partijen wel iets om als buit binnen te halen en naar de achterban te verkopen.

In deze tijden van crisis merk je op zes maand tijd dat een klassieke tripartite een statusquo inhoudt. Er is te weinig manouvreerruimte om ieder wat te gunnen en dus gun je de ander ook niks. Resultaat: een stilstaande regering. Zowel op Vlaams als federaal vlak.

De CD&V heeft dit heel goed begrepen. Ze doet haar uiterste best om in deze verkiezingscampagne heel stilletjes te zijn. Het meest opmerkelijke feit is het meermaals gelijk geven van N-VA om zo niet te veel kiezers aan de vroegere kartelpartner kwijt te geraken.

Als je dit dus goed vindt, moet je enkel kiezen of je iets meer nadruk op lastenverlaging dan zel op sociale uitkeringen wil. Dan kies je respectievelijk VLD of SP.A. Als je niet kan kiezen, mik dan op het stilstaande bolletje van CD&V.

Ben je echter voor een andere toekomst, dan moet je zeker kiezen uit iets anders. In een poging om het duidelijk voor te stellen, deel ik het als volgt in:

Wil je een pak meer belastingen om je groene geweten te sussen en mee te helpen aan een iets betere zereld, dan moet je Groen stemmen. Want laat ik daarin eerlijk zijn: ze hebben goede ideeën, maar ze moeten toegeven dat de mens bij hen niet op de eerste plaats komt tenzij om geld te geven aan het milieu.

Als je een blanco proteststem overweegt, dan kan je blanco of Vlaams Belang stemmen. Of evengoed LDD. Alle drie zullen ze een signaal geven, maar weinig veranderen. Er zullen pagina’s vol geschreven worden indien LDD en VB monsterscores halen, maar ze zijn niet in staat tot regeren. Roepen is makkelijk, regeren is dat niet. Met kritiek alleen kom je er niet, ze missen beiden opbouwend materiaal.

SLP is echt een verloren stem. Zelfs als signaal zal het niet kunnen tellen. Wie links stemt, stemt beter of Groen of SPA (alnaargelang bovenstaande); dan zal die stem tenminste nog iets uitmaken.

Of N-VA als je echt iets wil zien veranderen. N-VA gaat niet voor de grote staatshervorming maar wel voor het volle gebruik van de Vlaamse bevoegdheden. We doen dan gewoon waar we goed in zijn en gebruiken ons Vlaams geld voor Vlaamse noden op een efficiënte manier. Efficiëntie wil niet zeggen dat we de solidariteit opblazen. Maar wel dat we onze eigen acccenten leggen, zoals een Vlaamse energiemaatschappij, Vlaams kindergeld en een Vlaamse hospitalisatieverzekerring.

Kortom, als je het mij vraagt: de beste verandering in uz dagelijks leven is een keuze voor de N-VA.