Ook zorgbehoevende ouderen hebben stemrecht

N-VA Knesselare pleit voor de inrichting van een stemlokaal in het Ursels rusthuis en Knesselaarse serviceflats bij de Vlaamse en Europese verkiezingen van 7 juni 2009.

Onderzoek toont aan dat bij verkiezingen slechts 10% van de Vlaamse rusthuisbewoners hun stem uitbrengen, hetzij persoonlijk, hetzij per volmacht.

Dat is in Knesselare niet anders.

De grootste reden voor de zeer geringe deelname van rusthuisbewoners aan de kiesverrichtingen blijkt de verplaatsing naar het stembureau, die voor velen een onoverkomelijk probleem is.

Gelukkig kunnen we dat probleem aanpakken. Wij vinden dat de democratische rechten voor iedereen gevrijwaard moeten worden en dat dit de plicht is van onze gemeente om dit te doen voor zorgbehoevende ouderen.

Dit kan zonder grote kosten, mits een kleine inspanning van het gemeentebestuur.

Daarom stellen we voor dat onze gemeente op 7 juni in iedere deelgemeente één stembureau minder op de traditionele locaties inricht en een stembureau inricht in het Urselse rusthuis en in de Knesselaarse serviceflats.

Dit is veel eenvoudiger en goedkoper dan het vervoeren en begeleiden van de rusthuisbewoners naar het bureau waar men normaalgezien moet gaan stemmen. Bovendien zullen de bewoners van het rusthuis hun stem kunnen uitbrengen in een honderd procent toegankelijk stembureau.

Het biedt daarnaast ook een mooie opportuniteit om de bewoners van de omliggende straten naar datzelfde stembureau uit te nodigen. Zo kunnen we de sociale samenhang tussen de omwonenden en de rusthuisbewoners stimuleren.