Vliegshow in Ursel: moet dat echt?

De vliegclub Ursel wil graag op 20 en 21 juni een vliegshow organiseren op het militair domein te Ursel.

Op zaterdag 20 juni zou het gaan om een nocturne die niet voor het publiek toegankelijk is en op zondag 21 juni zou tussen 10 en 18u een showprogramma opgevoerd worden. Hierbij verwacht men 10.000 tot 15.000 bezoekers.

Op dit moment is het nog niet 100% zeker dat de show doorgaat. Momenteel is enkel het college van burgemeester en schepenen van Knesselare positief ingesteld tegenover het initiatief, wat gelet op de te verwachten hinder enigzins verwonderlijk is. Ze zegt wel “op voorwaarde dat alle vergunningen voor handen zijn”.

Het agentschap Natuur en Bos heeft voorwaardelijk positief gereageerd. Gelet op de drukte en herrie willen ze dat de vliegshow doorgaat buiten het broedseizoen (dus na 1 juli).

Intussen blijkt ook dat Defensie nog zijn OK niet heeft gegeven, net zomin als het ministerie van Mobiliteit. Er moet immers blijkbaar nog een extra vergunning komen van het directoraat-generaal luchtvaart omdat dat start- en landingsactiviteiten voor dat weekend meer naar het oosten zouden gericht worden.

Een ander punt is de milieuvergunning, maar nu blijkt dat het maar om een Vlarem II vergunning gaat voor een start- en landingsbaan van minder dan 800 meter. En een Vlarem II wordt door de gemeente uitgereikt.

Zie je het: gemeente = akkoord indien vergunningen in orde. De belangrijkste vergunning moet door de gemeente uitgereikt worden.

En volgens mij wordt hier door onze gemeente dus weer een gefoefeld dat het geen naam heeft. Die landingsbaan is 2900 meter lang.

Voor wie het wil nameten: ik heb deze foto gebruikt van op Google Maps. De rode lijn meet 14,5 cm en iedere 2,5 cm is 500 meter in werkelijkheid, dus (14,5/2,5)*500=2900 meter.

Een ander argument dat geen van onze bewindslui hebben aangehaald, is het feit dat dit weekend midden in een examenweekend valt. De aanvliegroutes gaan ook over nieuwe wijken, waar dus jonge kinderen wonen die dan moeten studeren. Onze gemeente zal overspoeld worden door 15.000 mensen. Leuk als je dan aan het blokken bent.

Kortom, ik denk dat we als kleine gemeente niet zomaar ja moeten zeggen tegen zo’n organisatie. Wat brengt het ons per slot van rekening op? Het meeste verteer van de mensen ter plaatse zal op het evenement zelf gebeuren, de baten voor onze horeca zullen gering zijn, maar we zitten wel met alle overlast.

Ik ben zelf dus niet zomaar te vinden voor dit evenement en al zeker niet voor het feit dat er geknoeid lijkt te worden met vergunningen, waarvoor ik nog eens verder mijn licht ga opsteken.