apr 12, 2009 - Schipdonkkanaal    No Comments

Nog meer protest tegen de verbreding

Amai, er zijn duidelijk verkiezingen in aantocht.

Steeds meer organisaties nemen een standpunt in tegen de verbreding; daar kan ik alleen maar verheugd om zijn.

Zo is er ondermeer het standpunt van CD&V Maldegem:

De Maldegemse CD&V staat weigerachtig tegenover de huidige plannen voor de uitbreiding van het Schipdonkkanaal, dat bleek uit haar officiële reactie. De CD&V heeft maandenlang de boot afgehouden om een officieel standpunt in te nemen, maar gisteren in de namiddag was het zover. Een volledig herstelde burgemeester Johan De Roo nam samen met voorzitter Jacques Willems, schepen Valerie Taeldeman en gemeenteraadslid Koenraad De Ceuninck het woord. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Joke Schauwvliege en burgemeester van Sint-Laureins, Annick Willems, waren van de partij. ‘Op basis van de beschikbare gegevens zijn we geen voorstander van de verbreding van het Schipdonkkanaal’, klonk het. ‘Omdat de onvermijdelijke nadelen voor het Meetjesland – en Maldegem in het bijzonder – veel groter zijn dan voordelen. De in de studies vooropgestelde ruimtelijke en socio-economische mogelijkheden zijn te beperkt, en wegen niet op tegen de nadelen voor de landbouw en het landschap, en de zware onteigeningen die met het project gepaard gaan. Bovendien wordt dit project niet door de bevolking gesteund, en is er volgens ons geen realistische kostenraming gemaakt.’

De CD&V maakte echter geen onbelangrijke randbemerking. ‘Dit dossier is geen gemeentelijk initiatief. Als de Vlaamse regering toch nog beslist het project Seine-Schelde West uit te voeren, dan vragen wij zoveel mogelijk rekening te houden met een aantal voorwaarden op vlak van waterhuishouding, landbouw, economie, toerisme, landschap, natuur, mobiliteit en wonen.’

Bron: Het Nieuwsblad

Afgelopen week was er zelfs een unieke persconferentie. Boerenbond en Natuurpunt zaten naast mekaar om eenzelfde standpunt te verdedigen:

Het gezamenlijke protest van de Boerenbond, de Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt lijkt de fatale klap te worden voor de plannen om het Schipdonkkanaal te verbreden.

Het was een uitzonderlijk zicht, maar gisteren zat de Boerenbond schouder aan schouder met de Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt om een eensgezind standpunt te uiten: ze zijn alledrie fel gekant tegen de plannen om het Schipdonkkanaal te verbreden. Die verbreding moet de haven van Zeebrugge beter doen aansluiten op het Europese binnenvaartnetwerk, want nu wordt er vanuit Zeebrugge amper vracht naar het binnenland vervoerd via de binnenvaartkanalen.

Lees de rest op de site van het Nieuwsblad

En dan is er dit weekend nog twee pagina’s ( <%media(schipdonkkanaal/20090412-2009-04-11 DS Paul Vansteelandt blz1.pdf|1)%> – <%media(schipdonkkanaal/20090412-2009-04-11 DS Paul Vansteelandt blz2.pdf|2)%> ) verschenen in De Standaard over het verzet van Paul Vansteelandt van ’t Groot Gedelf.