Geen zonnepanelen meer

Een paar maand geleden heeft onze gemeenteraad een motie goedgekeurd waarin ze verklaarden zich in te spannen voor hernieuwbare energie.

Dezelfde gemeenteraad nog werd ook een plan goedgekeurd dat stelt dat er op ons grondgebied geen windmolens mogen geplaatst worden.

En gisteren hebben we als klap op de vuurpijl ook maar de subsidies op zonnepanelen afgeschaft.

In de toelichting schrijft het schepencollege zelf dat de subsidies maar een relatief kleine bijdrage zijn tot de werkelijke kost. Tegelijk durven ze het zelfs dan om een subsidie van 500¤ af te schaffen. Het enige wat overblijft is een subsidie die mogelijks bovenop de Vlaamse renovatiepremie komt op voorwaarde dat uw huis ouder is dan 20 jaar, u een energie-audit laat uitvoeren en dan de aanbevelingen van die energie-audit opvolgt. De bonus is geplafoneerd tot 250¤.

Op de begroting schrijft men slechts een totaal van 6000¤ is voor deze premies. Da’s bijvoorbeeld een fractie van wat de gemeente jaarlijks uitgeeft aan recepties. Kwestie van prioriteiten stellen zeker?

Voor alle duidelijkheid – en dat heb ik gisteren op de gemeenteraad meerdere keren herhaald – GVP is niet tegen het huidig reglement (voorzitter Fons De Neve leek dat maar niet te willen snappen). We vinden het een goede zaak dat eigenaars van oudere woningen aangespoord worden om de huizen te renoveren en aandacht te geven aan energiebesparende maatregelen. We zijn immers van mening dat de meest groene kilowattuur diegene is die niet verbruikt moet worden.

Maar het afschaffen van de subsidies voor zonnepanelen en warmteboilers is het signaal geven dat onze gemeente niet bekommerd is om groene energie. Een vodje papier stemmen dat we dan voor zijn, is pure hypocrisie vanwege Tanghe en co; een ander woord heb ik er niet voor.

Hoe was de slogan ook weer van Groep 9910? “Zeggen wat we doen en doen wat we zeggen”… Komaan, dan toch niet in deze materie. Zeggen voor groene energie zijn en dan maatregelen nemen tegen…

Dit is trouwens de zoveelste kaakslag voor de jonge gezinnen die onze gemeente – ook weer op papier – belijdt aan te trekken. Jonge gezinnen die op de talrijke verkavelingen van onze gemeente bouwen, moeten verplicht al heel wat maatregelen nemen om energiezuinig te bouwen. Aangezien dit wettelijk verplicht is, krijgen ze daarvoor geen subsidies.

Als deze jonge gezinnen dan een inspanning willen doen om milieuvriendelijke energie op te wekken, laat men ze nog maar eens in de kou staan.

Dus wederom een groot verschil tussen het verkondigde woord van Groep 9910 en hun daadwerkelijke daden.