mrt 22, 2009 - In Vlaanderen    No Comments

Foto's in Asse en zingen in Lebbeke

Gisteren (zaterdag) was een absolute campagnedag.

Om 10u was het verzamelen geblazen in het PIVO in Asse voor de kandidatendag van de N-VA. We kregen eerst een zicht op de segmentatie van de kiezers (jaja, marketeers zijn altijd just around the corner, ook bij verkiezingen), wat N-VA nationaal zelf plant aan campagne (waarbij nog enkele andere kandidaten mijn bezorgdheid delen dat de provinciale folders best overal zouden gebust worden door De Post en niet door vrijwilligers), …

Daarnaast waren er infosessies over de wettelijke verplichtingen, copywriting en je persoonlijke campagne.

Beetje chaotisch waren de fotosessies. Van iedere kandidaat werden staande foto’s en portretfoto’s gemaakt. Dat ging nog redelijk vlot.

Wie echter samen met andere kandidaten op de foto wou, moest echt wel een engelengeduld hebben.

Ik ben oa met Bart De Wever op de foto gegaan nadat we beslisten wie zijn buik achter de ander mocht wegsteken.

Ik ben ook met twee bevriende kandidaten op de foto gegaan: Jeroen Lemaitre en Peter Dedecker, beide uit Gent.

‘s Avonds heb ik opnieuw wat kilometers afgelegd naar de andere kant van onze provincie. In Lebbeke organiseerde JongNVA een Zang- en Kwisavond. Voor mij geen evidente combinatie aangezien ik het zangtalent heb van een gemiddelde rivierkreeft met een verkoudheid.

Maar het was leuk, ik heb me er geamuseerd.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/media/verkiezingen2009/090321_lebbeke/” title=””]

Ik moet wel ten dele excuses aanbieden aan de organisatie. Er was een vraag “Wat was bij de Romeinen de laatste maand van het jaar?” Als tip werd gegeven “en het is niet december”… Volgens de Lebbeekse JongNVA was het correcte antwoord februari.

Nu, dit is bediscussieerbaar en dat heb ik dan ook gedaan. In de oorspronkele kalender waren er maar tien maanden, van daar septe (7), octo (8 ), nove (9) en dece (10) -(m)ber… De tiende maand (december) was dus de laatste…

In die tienmaandige (het was een maan-kalender die de 28 dagen cyclus van de maan volgde) was maart de eerste maand.

Maar ik heb nog eens vandaag in mijn boeken wat opgezocht.

De Romeinen hebben echter snel geleerd dat een zonnejaar langer was. Lange tijd was de winter dan ook maandloos, nadien zijn januari en februari toegevoegd. Maart bleef wel nog een tijd de eerste maand van het jaar, dus er is ook een tijd geweest dat februari de laatste maand was.

Dus had de organisatie ook gelijk (moeilijke vraag dus want er bestaat nog altijd discussie over hoe de kalenders in de oudheid er hebben uitgezien; google maar eens op het internet op romeinse kalender).

Ik heb wel de kerk voor het zingen verlaten (grinnik), want het was nog een eind rijden en moest vandaag weer op tijd mijn bed uit. Ik ben dus nog wel benieuwd naar wie de kwis gewonnen heeft.

Campagne voeren is dus best wel leuk.