mrt 7, 2009 - In Vlaanderen    No Comments

Een N-VA stem is een goede keuze

10,1% in de eerste belangrijke peiling voor N-VA. Ik kan niet onder stoelen of banken steken dat ik daar uiteraard heel blij mee ben.

Waar bij de kartelsplitsing in september 2008 de “waarde” van N-VA in het geheel op 6% werd geschat, zijn we er dus 4% op vooruit gegaan.

Een peiling is maar een peiling, maar voor kleine partijen is het een belangrijk signaal dat het niet om een verloren stem gaat.

Ik vind het zelf nu heel belangrijk om te tonen dat wie voor Vlaanderen wil stemmen, best voor de N-VA stemt.

Op basis van deze peiling is het immers duidelijk dat een Vlaamse regering enkel gevormd zal kunnen worden met drie partijen. Een klassieke tripartite CD&V-VLD-SPA behoort dan uiteraard tot de mogelijkheden, maar SP.A zal niet geneigd zijn tot regeringsdeelname, want het zal hun tweede grote nederlaag op rij zijn.

Wat behoort wel tot de mogelijkheden? CD&V-VLD en Lijst De Decker? Mathematisch wel maar zal VLD in zee willen gaan met hun grote Nemesis? Ik betwijfel het…

Als de N-VA dan nog iets beter kan scoren dan nu in de peiling, is een CD&V – VLD – N-VA regering een heel plausibele keuze. Binnen de CD&V bestaat immers nog steeds een grote Vlaamsgezinde strekking die teleurgesteld is in de niet-nagekomen verkiezingsbeloften van het kartel in 2007. Op het congres in september 2008 stemden één derde van de aanwezige CD&V-leden voor het verlaten van de regering en het volgen van kartelpartner N-VA.

Dat is voor mij de belangrijkste boodschap in deze peiling: wie even nadenkt en echt iets wil veranderen in Vlaanderen, zal kunnen beseffen dat een stem op de N-VA een goede keuze is.

En ik ben er klaar voor. We gaan er een lap op geven.