mrt 4, 2009 - In Vlaanderen    No Comments

Vervallen voedsel stelen wordt bestraft

Op mijn post over de krakers langs de Knokseweg kwamen er verschillende reacties waarin zich een discussie ontpopte over het stelen van (vervallen) voedsel uit de vuilnisbakken van de Smatch.

Vandaag zag ik een bericht op de site van De Standaard over een voedseldief in Brugge, waaruit ik enkele interessante stukken citeer:

De jonge Lappersforter die vorig week eten stal uit een afvalcontainer, blijft in de cel. De Brugse raadkamer laakte zijn arrogante houding.

De raadkamer in Brugge heeft de aanhouding van een jonge bezetter van het Lappersfortbos bevestigd en met een maand verlengd. ‘Ollie’ -zo noemen zijn vrienden hem- werd in de nacht van vorige week dinsdag op woensdag betrapt op diefstal. Aan de achterkant van de supermarkt AD Delhaize nam hij uit een container voor 51euro etenswaren mee waarvan de versheidsdatum verstreken was. De politie kon hem arresteren en opsluiten. Sindsdien weigert de jongeman elke medewerking en zou hij zich heel erg arrogant opstellen.

De feiten blijven natuurlijk wat ze zijn: het betreden van verboden terrein en diefstal. Vorig woensdag zag een getuige vier Lappersforters rondlopen op het dak van het warenhuis AD Delhaize in de Baron Ruzettenlaan, op een boogscheut van het Lappersfortbos. Hij belde de politie, die de bosbezetters op heterdaad kon betrappen. De vier sloegen op de vlucht met twee bakfietsen, waarvan er een zich vastreed in de modder. De twee berijders -waaronder Ollie- vluchtten te voet verder maar de politie kon er een bij de kraag vatten. Ollie werd in de cel gestopt en zijn bakfiets werd in beslag genomen.

De zaakvoerder van de AD Delhaize in Assebroek beaamt dat hij geen klacht heeft ingediend voor de diefstal maar wel voor het betreden van zijn domein. ‘Het was al de eerste keer niet meer’, zucht hij. ‘Vroeger kropen ze over de muur van twee en een halve meter hoog maar nu hebben ze blijkbaar een gemakkelijkere weg gevonden over het dak. Destijds hebben ze mij gevraagd of ze het eten uit de container mochten hebben maar ik heb dit geweigerd omdat het tegen het beleid van Delhaize is. Stel dat er iemand ziek wordt na het eten van die producten. Dan zouden wij het nog mogen gaan uitleggen.

De zinnen in het vet heb ik aangeduid. Een argument dat staat als een huis in deze hele discussie.

Ik heb alle begrip voor krakers en voor het principe waar ze voor opkomen en de opsluiting van ‘Ollie’ moet grondig bekeken worden, maar ik vind het toch een goed signaal dat eten stelen echt niet door de beugel kan.