feb 19, 2009 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Geen Groen licht voor derdebetalerssysteem

Op de gemeenteraad van februari had Groen! een punt ingediend omtrent een derdebetalerssysteem van De Lijn.

Kort gezegd komt het er op neer dat als de gemeente centen op tafel legt, bepaalde trajecten via De Lijn goedkoper of gratis worden.

De Lijn stelde aan Groen! zelf zes systemen voor. Spijtig genoeg was in het dossier niet van alle systemen de kostprijs duidelijk, wat het ons als fractie al moeilijk maakte om een beslissing te nemen.

Daarbovenop vind ik dat het een verkeerde aanpak is: gratis met de bus reizen klinkt populair, maar laat ons eerlijk blijven. Gratis van Ursel naar Knesselare reizen per bus is quasi een daguitstap.

Een rit van Ursel naar Knesselare kost 0.80 euro. Dus 1.60 euro heen en terug. Zal iemand daar zwaarder aan tillen dan het feit dat je naar Knesselare komt (bv voor inkopen, De Post enz…), je net te lang bezig bent voor de eerste bus terug en dan nog eens twee uur moet wachten in een klein bushokje op De Plaats…

We moeten realistisch zijn en niet populistisch. Hoeveel mensen extra zouden de rit Knesselare-Ursel per jaar ondernemen gelet op het feit dat er zulke slechte verbinding is?

Ik vind dat als we het openbaar vervoer ook lokaal als milieuvriendelijk alternatief willen promoten, we eerst voor een degelijk aanbod moeten zorgen. De kostprijs ervan komt er navenant bijkijken.

Pas dan kunnen we een gefundeerde belissing nemen of we hiermee iets waardevols aan de inwoners aanbieden.