jan 28, 2009 - In Vlaanderen    No Comments

Verregaande arrogantie

Bent u het met mij eens dat het arrogant is als je buurman je komt zeggen wat jij mag en niet mag in je eigen huis?

Ik denk het wel he…

Dat is nochtans hoe erg het momenteel met de Walen is gesteld. Staat u maar even stil bij hun maneuvers tegen de Vlaamse zorgverzekering.

De Vlaamse zorgverzekering werd ingevoerd om extra soelaas te bieden tegen de vergrijzing. Alle Vlamingen zijn verplicht zich aan te sluiten voor 25 euro per jaar. De zorgverzekering dekt een reeks kosten die vaak verbonden zijn aan veroudering of andere chronische aandoeningen die niet door de (federale) ziekteverzekering worden gedekt.

Mooi toch dat Vlaanderen op eigen houtje kan zorgen dat er een extraatje is voor haar inwoners?

Maar onze Waalse buren zijn stikjaloers. Zij willen dat ook, maar zoals je weet, kunnen ze daar niet zo goed om met geld en hebben ze liever dat vadertje Belgische staat dat allemaal betaalt, want federaal vadertje staat wordt immers voor 70% gefinancierd door de hardwerkende Vlamingen. Kortom, in dat geval zou het zoveelste systeem zijn waar het geld vooral binnenkomt uit Vlaanderen maar proportioneel veel meer naar Wallonië vloeit.

En dus wil Vlaanderen dat niet. Een zorgverzekering hoort trouwens bij de persoonsgebonden materies die al lang zijn overgedragen aan de regio’s.

Dus Wallonie wil het wil, kan/wil het niet betalen en krijgen hun zin niet om het op de federale kap af te schuiven.

Dus wat doen ze?

Ze vallen Vlaanderen constant aan voor de rechtbank met maar 1 doel: de Vlaamse zorgverzekering laten afschaffen zodat Vlaanderen noodgedwongen moet akkoord gaan met een federale invoering ervan.

Van jaloezie gesproken!

In een recent arrest van het Grondwettelijk Hof (ik ga u niet vervelen met de details hiervan, maar het was het zoveelste proces tegen de Vlaamse zorgverzekering ingespannen door Wallonië), merkt dit Hof eigenlijk fijntjes op dat als Wallonië die zorgverzekering wil, ze die maar zelf moet invoeren. Vlaanderen kan en mag zelfs niet tussenkomen op Waals grondgebied.

Denk je dat de Walen daarmee genoegen nemen?

Neen, Rudy Demotte zegt nu “Vlaamse zorgverzekering moet openstaan voor Walen”… Kortom, nu eisen ze gewoonweg dat we het voor hen gaan betalen?

Het begint zowat mijn strot uit te komen… Geld voor een franstalig bourgousiebastion als Fortis kan van federaal komen. Federaal (en dus per definitie 70% Vlaams) geld is OK voor Ethias, een rood PS-bastion. Zelfs geld voor een Waalse vliegtuigbouwer ging nog.

Maar geld voor een Vlaamse KBC, no way…

Ik schrijf dit stuk in de hoop nog enkele mensen te overtuigen dat als we niet opletten, dankzij een federale regering met een Vlaamse minderheid, we een puur Waals wingewest worden.