jan 24, 2009 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Schepen Trenson kent gevolgen van eigen beleid niet

Op de laatste gemeenteraad had Groep 9910 noodgedwongen een extra punt toegevoegd over het verminderen van de openingsuren van de bibliotheek in Ursel.

Daar onze fractie altijd voorstander is geweest om Ursel beter te behandelen dan in het verleden, konden we hiermee niet akkoord gaan.

We wilden ook wel weten waarom in Ursel nu weer eens een openbare dienstverlening diende te sneuvelen.

Schepen Trenson probeerde zich onder de kritiek van de oppositie uit te praten en in al dat gepraat verklapte ze de waarheid:

De begroting was niet zo positief als op de gemeenteraad van december voorgesteld. Vooral door al het extra personeel dat werd aangenomen na de start van dit nieuwe bestuur, was het duidelijk dat men daarbij over een halve nacht ijs was gegaan en de financiële langetermijngevolgen niet in kaart had gebracht.

Dus moest men nu snoeien. En dat heeft men gedaan door een personeelslid uit de bibliotheek niet aan te nemen zoals voorzien.

Het meest opvallende uit de verdediging van schepen Trenson was: “We waren ons echter niet bewust van de gevolgen van onze beslissingen. We waren dus zelf geschrokken dat de consequentie was dat we in Ursel uren moesten minderen…”

Ik vuurde onmiddellijk de vraag “Dus, schepen, u zegt nu dat u – en misschien het volledige college – geen rekenschap geeft van beslissingen die jullie nemen? Mooi bestuur…”.

Spijtig genoeg zag ik aan de kleurverandering van voorzitter De Neve dat hij besefte wat een straffe uitspraak dit was en ontnam hij schepen Trenson onmiddellijk het woord en zei zelf beetje hakkelend “Ik denk dat schepen Trenson het zo wel niet bedoelde…”

Ik weet niet: onder stress zegt men nogal eens de waarheid. Dat is ook de techniek van speurders die verdachten ondervragen…

Het werpt plots een heel ander licht over hoe het college te werk gaat: ofwel is schepen Trenson de zwakke schakel en heeft men net in haar departement gesnoeid zonder dat ze het zelf besefte (en sprak ze dus de waarheid) ofwel is misschien heel het college niet meer helemaal bij de pinken…

De toekomst zal het uitwijzen. Ik blijf zeker op de loer liggen om zulke waarheden boven water te krijgen.