okt 16, 2008 - Schipdonkkanaal    No Comments

Mevrouw de minister

Raadlids Erwin Goethals uit Maldegem is in zijn pen gekropen en heeft minister Crevits volgende brief geschreven:

Mevrouw de minister

ir. L. Clinckers, de gedelegeerd bestuurder van NV Waterwegen en Zeekanaal, een NV die onder uw bevoegdheid valt, weigert op mijn vraag te antwoorden i.v.m. de evolutie in het dossier verbreding Schipdonkkanaal Zeebrugge – Schipdonk.

In de hoedanigheid van gemeenteraadslid vroeg ik hem op de gemeenteraadscommissie van de gemeente Maldegem van 10/9 ll. of de stelling van ir. P. Van Steelandt met betrekking tot het feit dat de uitvoering van het betreffende project een overtreding zou betekenen van de Europese kaderrichtlijn water, de Vlaremreglementering en het tractaat tussen Nederland en België voor wat betreft het leveren van voldoende zoet water, klopt. Dhr. Van Steelandt formuleerde die vraag op de hoorzitting in het Vlaams Parlement m.b.t. het thema. Dhr. Clinckers weigerde op mijn vraag in te gaan omdat hij beweerde niet op de hoogte te zijn van die stelling. Ik vind dat de gedelegeerd bestuurder van de NV Waterwegen en Zeekanaal die in opdracht van de Vlaamse Regering bezig is met een haalbaarheidsstudie over de verbreding van dat kanaal en die bezig is met het informeren van lokaal betrokken gemeenteraadsleden over de stand van zaken in het dossier, op de hoogte moet zijn van wat in het Vlaams Parlement over dit project wordt gezegd. Zeker als het gaat om de stelling van iemand die zijn tussenkomst in het Vlaams Parlement heeft afgedwongen d.m.v. een petitie met 30 000 handtekeningen. Hiervan, in die functie en op dat moment, niet op de hoogte zijn, noemde ik op 10/9 beneden alle peil en ik herhaal dat hier graag voor u. Ik neem aan dat u mijn opinie hierover deelt.

Ik beloofde dhr. Clinckers dat ik op de informatievergadering voor burgers op 6/10 ll. dezelfde vraag opnieuw zou stellen omdat hij op 10/9 aangaf dat zijn diensten de stelling van Dhr. Van Steelandt aan het onderzoeken waren.

Groot was mijn verbazing en ontstemming toen dhr. Clinckers op 6/10 ll. opnieuw weigerde op mijn vraag, die ik deze keer in de hoedanigheid van geïnteresseerd burger bijwoonde, in te gaan. De avond was door de NV Waterwegen en Zeekanaal zodanig georchestreerd dat het om een éénzijdige infovergadering ging waarbij de aanwezig burgers na een slaapverwekkende, door een slechte powerpointpresentatie ondersteunde Clinkcersmonoloog van een uur en een kwartier, een uur de tijd mochten hebben om vragen te stellen. De klassieke tactiek van het bundelen van vragen werd toegepast en na enige tijd werd gewezen op het late uur, tijd om ermee op te houden dus. Het ergste was nog dat onmiddellijk na het stellen van de vraag de microfoon aan de vraagsteller werd ontnomen. Op die manier kon er over de vraag helemaal geen debat worden gevoerd. Dhr. Clinckers wist op voorhand dat hij op het antwoord dat hij zou geven, toch niet verder zou kunnen worden aangesproken. Omdat die infovergadering als dusdanig was georganiseerd en ik weiger om aan dit soort van pseudo-democratische spelletjes mee te doen, stelde ik mijn vraag niet binnen het keurslijf van de organisatie maar in een persoonlijke ontmoeting met dhr. Clinckers na afloop van het officiële gedeelte. Dhr. Clinckers scheepte mij, ondanks het feit dat hij bijna een maand de tijd had gehad om het antwoord op mijn vraag voor te bereiden, een tweede keer af. Zijn argument om mij niet te moeten antwoorden luidde dat hij mijn vraag in publiek wou beantwoorden niet in de persoonlijke sfeer na afloop.

Mevrouw de Minister, wilt u dhr. Clinckers over dit gebrek aan democratische inslag aanspreken. Die man schijnt maar amper te beseffen te functioneren binnen een democratisch bestel waarin de open debatcultuur een verworvenheid is en waarin hij, als uw vertegenwoordiger, uit democratisch standpunt verplicht is de vragen van de gemeenteraadsleden en de burgers te beantwoorden. Wilt u hem vertellen dat het zijn democratische plicht is om zo snel als mogelijk een correct, klaar en éénduidig antwoord op mijn vraag te formuleren? Mocht hij ook op uw vraag om dat te doen, niet ingaan, dan stel ik voor dat u die man op basis van zijn gebrek aan respect voor het democratisch bestel, uit zijn functie ontheft.

Met de meeste hoogachting.

Erwin Goethals

Edestraat 6

9990 Maldegem

050 71 03 45

Goed zo Erwin!

De minister moest stapels brieven krijgen zodat ze in Brussel niet zomaar over onze hoofden heen beslissen.