mrt 21, 2008 - Schipdonkkanaal    No Comments

Minister Crevits lijkt verbreding al te omarmen

Bruno stuurde me een persbericht door dat verschenen is via Belga:

Haalbaarheidstudie Seine-Schelde-West half mei afgewerkt

De haalbaarheidstudie over het Seine-Schelde-West-project dat Zeebrugge via de binnenvaart moet ontsluiten met het Europese hoofdwaterwegennet zal half mei zijn afgerond. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits woensdag gezegd na de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep die het dossier

opvolgt. De minister is blij dat iedereen zich intussen achter de noodzaak van het project schaart.

Op de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep waren woensdag de gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen en de burgemeesters van Brugge, Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Eeklo en Zomergem aanwezig. Volgens de minister hebben ze geluisterd naar de bevindingen van het studiebureau dat drie mogelijke pistes onderzoekt. De piste die momenteel het meest haalbaar lijkt, is de verbreding van het Schipdonkkanaal.

De lokale bestuurders maakten de minister attent op de gevolgen van de verbreding. Ze polsten naar de impact en vroegen wat de recreatieve mogelijkheden van het project zijn. “De impact van de verbreding zal verschillen van plek tot plek”, verduidelijkte Crevits. “Dat hangt vooral af van de manier van aanleggen van het kanaal. Als er voor een bakmodel wordt gekozen, zal de huidige breedte van het kanaal op een aantal plaatsen zelfs volstaan.”

De minister zal tijdens het paasverlof bilaterale gesprekken voeren met de verschillende betrokken gemeentebesturen. “Ik zal ernaar streven om tot een win-win-situatie te komen”, zegt Crevits. “Ik wil dit dossier dan ook in alle openheid benaderen. Dat houdt anderzijds in dat er sneller tegenstanders komen. Ik zal zeker naar hen luisteren maar ik hoop dat ze ook naar mij zullen luisteren.”

De belangrijkste actiegroep tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal heeft een petitie met 15.000 handtekeningen. Ze vraagt een hoorzitting in de commissie Openbare Werken van het Vlaams parlement. De minister zal hen ontvangen.

Ik krijg altijd verwijten dat ik de zaak somber inzie, maar als ik zulke dingen lees kan ik niet anders dan lezen dat de beslissing de facto al genomen is: Schipdonk zal verbreed worden tenzij het protest nog tienmaal groter wordt dan het nu al is…

Dus al wie in zijn zetel blijft zitten, is verkeerd. 15.000 handtekeningen moeten er liefst 150.000 worden…