feb 28, 2008 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Provincie fluit groep9910 terug

Drie keer scheepsrecht?

Laat ons hopen dat dit spreekwoord ten volle bewaarheid zal worden, want na reeds twee keer verkozen te zijn, is de samenstelling van de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) opnieuw afgekeurd.

De eerste keer werd een samenstelling en verkiezing georganiseerd op 2 mei 2007. Toen reeds hebben wij ons laten horen: de verkiezing gebeurde niet eens geheim. Het was op voorhand al duidelijk dat het schepencollege heel goed wist wie er volgens heb in moest en wie niet.

Eerste probleem was al dat een ruime discussie aan vooraf ging welke verenigingen iemand mochten afvaardigen en wie niet. Men had al helemaal geen oog voor de verplichting over de 1/3de regel omtrent de man/vrouw-verhouding. Gevolg: de verkiezing werd niet goedgekeurd door de hogere overheid.

Herkansing op 19 december, waar de voltallige oppositie de zitting tijdens de verkiezing heeft verlaten. We kregen niet eens de kans om de kandidaten tegenover mekaar af te wegen op basis van hun expertise. Er werd botweg gestemd en de conclusie was heel simpel: pure vriendjespolitiek. Ik kan natuurlijk geen namen noemen, maar mensen met een CV die zich van hier tot Tokio uitstrekt op het gebied van ruimtelijke ordening, werden daardoor niet verkozen.

Wat jammer is voor de GECORO zelf; experts zijn daarin van uitermate belang omwille van de zeer moelijke materie en vaak moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden.

Maar groep9910 is dus opnieuw gezakt: net de vriendjespolitiek heeft hen de das omgedaan. De Bestendige Deputatie keurt de verkiezing niet goed net omdat er geen afweging werd gemaakt van de expertise van de kandidaten.

De provincie laat dus duidelijk merken dat in de GECORO wel degelijk de beste mensen moeten zetelen en dat een gemeenteraad niet al te lichtzinnig over deze verkiezing mag gaan.

Vriendjespolitiek is echt niet meer van deze tijd waarin goed bestuur een ordewoord voor iedere politicus zou moeten zijn.

Ik hoop dat Groep9910 eindelijk hun lesje heeft geleerd op dit punt en dat we weliswaar anderhalf jaar te laat binnenkort toch een rechtsgeldige gecoro zullen hebben.