jan 12, 2008 - In Vlaanderen    No Comments

Tijd voor de Messias

Vandaag in De Standaard iets gelezen en plots dacht ik “de geschiedenis herhaalt zich”… Volgt u even mee?

In een verre, verre geschiedenis, maar nog niet zo lang geleden, in een ver, ver land, maar toch niet zo verwijderd, hoorde koning Hedirupodes van zijn onderdanen dat in zijn koninkrijk iets op til was. In de verste uithoek van zijn land, een deel dat zo veraf gelegen was dat vele mensen daar zich net iets minder van zijn macht aantrokken, maar waar iedereen wel wist dat koning Hedirupodes meer dan een vinger in de pap had te brokkelen, was er iemand geboren Ypezareth die de macht van koning Hedirupodes zou doen afbrokkelen, zo kwam men hem vertellen in zijn hoofdstad Bergemonsalem.

Zoals alle despoten dacht koning Hedirupodes eerst dat niets of niemand hem kon raken. Jaren en jaren ondernam hij niets, zes maand om precies te zijn. Maar de rapporten van zijn spiNONnen werden alsmaar verontrustender. De tijd was gekomen dat koning Hedirupodes iets moest ondernemen om dat verre landsdeel in zijn koninkrijk te houden.

Want hoewel hij die verre provincie niet zo hoog aansloeg en de bewoners gewoon een bende lastpakken vond, waren er wel twee dingen die hem interesseerden.

Vooreerst ging het om een rijke provincie. Koning Hedirupodes had ze nodig om verder leeg te zuigen of op een dag zou iedereen het gat in zijn schatkist zien.

Maar er was ook een mooie stad Brussethlehem, waarvan koning Hedirupodes ooit hoopte zijn hoofdstad te maken om van daaruit de rijke provincie Flandrilea rechtstreeks onder zijn knoet te houden.

Nadat koning Hedirupodes via zijn belangrijkste spiNON gedurende een half jaar tweedracht had gezaaid in de provincie Flandrilea, besefte hij dat hij dringend iets moest doen aan de Messias, waar velen in Flandrilea zaten op te wachten.

Daarom besliste koning Hedirupodes dat er een volkstelling moest komen in de stad Brussethelehem. Zo kon hij eens rustig uitrekenen hoeveel getrouwen hij reeds verzameld had in Brussethelehem en de flandrileaanse rand rond deze stad. Als er voldoende getrouwen zouden zijn, zou hij Brussethelehem in één klap tot nieuwe hoofdstad van zijn rijk kunnen uitroepen, met of zonder verzet van de goede mensen uit de provincie.

Om de volkstelling te kunnen begeleiden, dacht koning Hedirupodes beroep te kunnen op een Raad van Wijzen, liefst uit Oosten.

Deze wijzen werden uitgestuurd om de Messias te vinden en te belagen, samen met zijn spiNONnen. Zij moesten zo snel mogelijk de volkstelling organiseren en zijn macht definitief vestigen, zodat er in geen dertig jaar nog twijfel zou zijn over wie de ware heerser was van het ganse land.

Tot zover de geschiedenis. Voor de rest van het verhaal moet ik nog extra opzoekingswerk verrichten.

Wat wordt het vervolg? Zou koning Hedirupodes het gelijk aan zijn kant halen dankzij zijn Raad van Wijzen? Zou de volkstelling uitwijzen dat hij voldoende getrouwen had om Brussethlehem tot de zijne te maken?

Of zou de voorspelde komst van de Messias uit Ypezareth een einde kunnen maken aan het gekronkel van koning Hedirupodes? Dan zou eindelijk het geld uit Flandrilea niet langer in de bodemloze schatkist van koning Hedirupodes en zijn geldverslindende hofhouding verdwijnen. Misschien keert de Raad van Wijzen zich tegen koning Hedirupodes en sturen ze hem wandelen. Of erger nog, misschien wordt koning Hedirupodes onthoofd? Zoiets is al wel meer voorgekomen in de geschiedenis.

Het zijn allemaal nog vraagtekens waarvoor meer onderzoek vereist is. Misschien kan historicus De Wever me helpen met het verdere opzoekingswerk.