dec 19, 2007 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Jonge gezinnen niet langer welkom in Knesselare

De groep9910-meerderheid heeft blijkbaar een nieuw beleid ten opzichte van jonge gezinnen. Nu de grote verkavelingen gebeurd zijn waar Veneco goed aan verdiend heeft, gaat men plots enkele retributies die zwaar wegen op jonge koppels die zich willen vestigen in onze gemeente fors optrekken.

Het begint al met de retributies op de trouwplechtigheid op het gemeentehuis.

Wie vroeger het mooi wou doen om er echt een onvergetelijke dag van te maken, die trouwt bv op zaterdagmorgen en heeft wel graag wat decorum voor mooie foto’s. Dus betaalde men 87¤ plus 37¤ toeslag voor zaterdagwerk en was de kous af voor 124¤.

Vanaf 2008 kost diezelfde plechtigheid plots 150¤ plus 100¤ toeslag, dus samen 250¤. Meer dan een verdubbeling dus… Auw… We zullen dus een pak minder bruidjes op zaterdag van de rode loper zien komen aan het gemeentehuis, vrees ik…

Dus jonge gezinnen: trouw best elders… of op woensdagnamiddag, dan blijft het gratis…

Volgende stap: een jong gezin wil bouwen of een huisje kopen. De notaris heeft bepaalde stukken nodig uit het kadaster. Kostprijs stijgt met 150%!

We zijn aan het bouwen of grondig renoveren, dus we moeten verplicht aansluiten op een riool. Het aansluitingsrecht verdubbelt en gaat nu maar liefst 500¤ kosten per aansluiting (en denk er aan, je moet tegenwoordig aansluiten op zowel afvalwater als apart op regenwater).

En het leggen van de riolering zelf verdubbelt ook: 40¤ per meter (materiaal niet inbegrepen).

Voetpad en oprit voor je huis in orde brengen? Ook die werken verdubbelen… 50¤ per vierkante meter.

En last but not least: bij bouwen of verbouwen moet je vaak bouwmateriaal op het voetpad laten leveren, stellingen plaatsen langs de straatkant, een container voor bouwafval plaatsen…

Vanaf nu kost dat 2.50¤ per 20m² per dag voor de eerste dertig dagen en vanaf dan zelfs 5¤ per dag. Dus zelfs met niet te veel te moeten plaatsen gedurende bijvoorbeeld ocharme zes maand dat een bouwproject minimaal duurt: 30 x 2.5¤ + 152 x 5¤ = 835¤

Kortom, jonge gezinnen betalen meer dan het dubbel dan voorheen als ze zich willen vestigen in onze lieftallige gemeente. Quasi alle retributies verdubbelen en er komen er nieuwe bij.

Als beleidssignaal kan dit wel tellen, vind ik.