Meer kinderopvang in Knesselare

De gemeenschapsschol Klavertje Vier is momenteel bezig met uit te zoeken hoe ze een minicreche zouden kunnen opstarten.

Het zou hier over een veertiental opvangplaatsen gaan voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Een welgekome uitbreiding van de opvangcapaciteit voor onze gemeente, nu er steeds nieuwe jonge gezinnen in onze gemeente komen wonen.

Tegelijk zou in 2008 in Knesselare eveneens een kinderhotel opgestart worden vanuit een privé initiatief. Het kinderhotel zou naast dagopvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar, ook voor- en naschoolse opvang verzorgen, maar zou tegelijk ook een oplossing bieden voor ouders die minder gebaat zijn met opvang die meestal tussen 6u en 18u maar open is.

Het kinderhotel zou ook avondopvang mogelijk maken en zelfs overnachtingen, ook in het weekend.

Handig dus voor ouders met uren die wat anders zijn dan de klassieke nine to five uren of voor wie avond- of nachtwerk heeft. Ook wie eens een avond weg moet, of zelfs een weekend weg wil, kan zulk kinderhotel een oplossing betekenen.

Ik denk dat dit initiatief een broodnodige oplossing kan bieden: het gaat soms niet altijd enkel om méér plaatsen te hebben. Ik hoor meer en meer ouders zoeken naar initiatieven die beter aansluiten op hun werkritme.

Ik denk dan ook dat de plaatsen in dit kinderhotel snel ingenomen zullen zijn en we kunnen dan enkel hopen dat er overleg zal zijn met de andere opvanginitiatieven zodat ouders die het meest nood hebben aan extra opvang gebruik kunnen maken van de extra mogelijkheden van een kinderhotel.

Tegelijk blijven we natuurlijk hopen dat ook de gemeentelijke kinderopvang nog kan uitbreiden nadat de financiële dienst verhuisd zal zijn naar het nieuwe gemeentehuis in Knesselare.

Een boeiende uitdaging dus voor de schepen van jeugd en het nieuwe lokaal overlegorgaan kinderopvang (LOK) om een behoeftenonderzoek uit te voeren en het nodige overleg tussen al deze diverse vormen van opvang te organiseren.