nov 18, 2007 - In Vlaanderen    No Comments

Het Franstalig imperialisme is te stoppen

De afgelopen dagen en weken hoor je vaak verzuchtingen en lees je deze in diverse opiniepagina’s dat Vlamingen moeten aanvaarden dat sommige faciliteitengemeenten nu de facto Franstalig zijn.

Professor Vermeersch pleitte in De Standaard van 13 september 2007 nog voor om vier faciliteitengemeenten (die met 80% franstaligen) bij Brussel te voegen en in de twee andere de faciliteiten te laten uitdoven: “De virtuele grens van Vlaanderen wordt verkleind (gemeenten met 80 procent Franstaligen vallen weg), maar de reële grens wordt uitgebreid (faciliteiten uitdovend).

Jacques Vilrokx (socioloog verbonden aan de VUB) pleitte dit weekend dan weer om “de Vlaamse faciliteitengemeenten met een belangrijke Franstalige meerderheid paritair te besturen” om zo het “arrogante imperialisme van het FDF” een halt toe te roepen (De Standaard, 17/11/07).

Al deze voorstellen gaan er echter van uit dat we als Vlamingen moeten aanvaarden dat we meer dan “één morzel Vlaamse grond” kwijt zijn aan de franstaligen. We hebben ons in het verleden te veel laten inpakken en hebben nooit duidelijk genoeg geweest dat de taalgrens in feite wel een landsgrens was.

Nu is gisteren uit het VTM Nieuws wel gebleken dat dit niet zo is:

Enkele belangrijke quotes uit dit item:

“Nu blijkt dat veel franstaligen twijfelen om in de faciliteitengemeenten een huis of appartement te kopen.”

“De prijs zal zeker en vast naar beneden gaan.”

Hieruit kan je afleiden dat nu de Vlamingen eindelijk nog eens hebben gezegd “genoeg, tot hier en niet verder” dat de franstaligen hun “arrogant imperialisme” heel sterk matigen.

De immobiliënmevrouw beleeft natuurlijk minder leuke tijden: minder dure huizen betekenen minder commissie. Ook voor de huidige (franstalige?) eigenaars is het minder goed nieuws.

Maar ik denk dat hier zich een belangrijke opportuniteit voordoet voor de Vlaamse Regering. Bestonden er immers geen plannen die er op gericht waren de verfransing van de Vlaamse Rand tegen te gaan? Zijn bepaalde bepalingen in de Vlaamse Wooncode niet opgesteld om Vlamingen opnieuw voorrang te geven op Vlaams grondgebied?

Volgens Van Mechelen heeft de Vlaamse Regering momenteel 600 miljoen op overschot. Ze kunnen dus dat geld gebruiken in de vorm van subsidies om als hefboom te dienen in hetgeen wat nu blijkt te gebeuren: de franstaligen zijn op het eigen grondgebied aan het terugplooien. Mits enkele nuttige woonsubsidies kan het voor de Vlaming terug betaalbaar worden om in de rand rond Brussel te gaan wonen.

Als de faciliteiten gemeenten daarmee reëel in plaats van virtueel terug echt Vlaams worden, dan is het ganse probleem toch ook van de baan, of niet soms?