nov 9, 2007 - In Vlaanderen    No Comments

CD&V opnieuw sterker na korte inzinking

Mijn eerdere blog vanmorgen heb ik geschreven na alle berichtgeving in de media met als druppel een persbericht op de site van CD&V dat me de moed in de schoenen had doen zinken:

Nu ontwerp van regeerakkoord afwerken en er op verder op bouwen

Onder leiding van formateur Yves Leterme werden acht belangrijke sociaal‑economische en maatschappelijke hoofdstukken van het ontwerp van regeerakkoord onderhandeld.

Verder werden een aantal belangrijke afspraken gemaakt over de aanpak en het tijdschema voor een verdere staatshervorming.

CD&V koos gisteren voor de parlementaire behandeling van het voorstel tot splitsing van het kiesarrondissement Brussel‑Halle‑Vilvoorde omdat een onderhandelde oplossing niet haalbaar bleek. Een bewijs dat het land grondige hervormingen nodig heeft.

De Koning wil nu de Voorzitters van Kamer en Senaat vragen om de dialoog over een evenwichtige uitbouw van onze instellingen op te starten.

CD&V is tevreden met deze versnelde aanpak.

CD&V vraagt de formateur de oranje‑blauwe partners zo snel mogelijk samen te brengen om de deze regeringsonderhandelingen met succes af te ronden. CD&V zal de formateur hierin steunen zodat deze spoedig een daadkrachtige regering op de been kan zetten.

Maar er is in de loop van de dag allerlei gebeurt, zo blijkt. Niet lang nadat Yves Leterme kort en krachtig mailde “geen regering zonder staatshervorming”, is het eerste persbericht van de site verdwenen en inmiddels vervangen:

Zonder waarborgen voor een staatshervorming is geen federale regering mogelijk

CD&V – N-VA wijzen de vraag van MR-voorzitter Didier Reynders af die van de Vlamingen een “gebaar” vroeg na de stemming in de Kamercommissie over het wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

CD&V – N-VA vraagt integendeel van de Franstaligen een “gebaar” over waarborgen over het tot stand komen van een staatshervorming. Deze waarborgen moeten gegeven worden vooraleer regeringsonderhandelingen opnieuw kunnen opstarten.

Het kartel wacht het resultaat af van de consultaties van de Voorzitters van Kamer en Senaat. Zonder deze garanties is er geen federale regering in het land mogelijk.

Opvallend dat er nu overal sprake is van CD&V/N-VA en vanmorgen niet…

Wat is er gebeurd? Enkele leuke speculaties staan ook te lezen op LVB.net

Het doet me in ieder geval hopen dat men vanmiddag druk overlegd heeft en misschien dat men intussen heeft aangevoeld dat vele militanten dit niet zouden slikken.