aug 24, 2007 - In Vlaanderen    9 Comments

Ik ben Vlaming!

Na deze week ga ik elke avond voor het slapengaan devoot aan het einde van mijn bed zitten en probeer ik nog eens oprecht te bidden. Ik vraag daarbij één ding: “mag ik morgen ontwaken in een vrij en onafhankelijk vlaanderen?”.

Ik heb tot op heden mij altijd Vlaming gevoeld. Tot dit jaar zelfs nog federalist, hoewel steeds minder en minder.

Na echter de afgelopen weken de Walen bezig gezien en gehoord te hebben, heb ik mijn buik er echt van vol.

Ze willen uitbreiding van Brussel, afschaffing van de bescherming van de Vlamingen in Brussel, maar willen wel de Franstaligen in Vlaanderen beschermen en extra rechten geven.

FDF’er Mangain zegt dat de aanwezigheid van N-VA een struikelblok was in de formatiegesprekken, maar zelf is hij veel hatelijker tegenover de Vlamingen dan omgekeerd.

Maar wat gaat er nu gebeuren? Dat Leterme ging mislukken, is voor mij de inzet van menige weddenschap geweest die ik gisteren dus allemaal heb gewonnen. Men zou dé Vlaming bij uitstek met 800.000 stemmen geen onbeschadigd imago laten. Leterme moest gekwetst, minstens gekneusd worden vooraleer hij eventueel nog een regering mag leiden. No more 800.000, was het motto van alle franstalige en sommige Vlaamse partijen, mij dunkt.

Vanaf deze avond mag ik iets toevoegen aan mijn gebed: “ajb, laat CD&V/N-VA toch geen dumbreed toegeven”… Dat is mijn grootste vrees: omwille van het staatsbelang, omwille van de schrik voor nieuwe verkiezingen, nu meer gaan slikken om Yves Leterme toch maar eerste minister te laten worden.

Want bij nieuwe verkiezingen vrees ik voor de lafheid van de Vlaamse kiezer: eerder dan in een onbestuur te verzeilen, zou de goedgevlovige kiezer wel eens kunnen kiezen voor meer gematigde standpunten.

Ik denk dat aan Vlaamse zijde enkel de socialisten graag opnieuw naar de stembus zouden trekken. Ik vermoed dat bij open vld men eerder een blauw konijn uit de hoge hoed gaat tevoorschijn toveren. Want welke “staatsman” is nu onbeschadigd gebleven tijdens de afgelopen weken?

Ik heb het echt wel gehad. Bij deze verklaar ik dat ik geheel afstand doe van mijn kunstmatige nationaliteit “Belg”. Aangezien men op het gemeentehuis nog niet beschikt over aangepaste identiteitskaarten, heb ik zelf alvast de nodige tijdelijke aanpassingen aangebracht.

Ik hoop dat vele Vlamingen dit voorbeeld zullen volgen.