jun 6, 2007 - In Vlaanderen    No Comments

Waar moet Pieter De Crem heen?

Die vraag heb ik mij al enkele keren gesteld en zo bleek onlangs, ik niet alleen.

Als CD&V/N-VA de verkiezingen wint en een regering mag vormen, zijn de portefeuilles snel uitgedeeld. Yves Leterme wordt eerste minister, Inge Vervotte zal wel er ook bij zijn (sociale zaken misschien?) en zonder twijfel ook Herman Van Rompuy, meer dan waarschijnlijk als begrotingsminister. Dat zijn er al drie. Indien de regering roomsrood zal zijn, moet aan de oranje kant toch ook op “iets” gerekend worden voor N-VA.

Wetende dat er maar 7 Vlaamse ministers mogen zijn, de eerste minister niet meegerekend, zou je bij een roomrode regering kunnen speculeren op 4 voor CD&V/N-VA (plus de premier) en 3 voor SP.A.

In dat geval zal de resterende ministerpost wel naar Tony Van Parys (justitie) gaan.

Dus quid met Pieter De Crem?

Wat moet je met de fractieleider van de oppositie aanvangen?

Zoals ik al schreef lijkt er op het eerste zicht geen plaats te zijn voor hem. Dus geen beloning voor de vele jaren als uiterst gedreven oppositieleider…

Maar zelfs als er plaats is, is het soms moeilijk varen met de vroegere tegenstander. Ik kan ergens begrijpen dat een coalitiepartner bezwaren maakt. Misschien dat een Freya Vanden Bossche zegt “hé, ik ga niet samenwerken met de man die mij zo dikwijls heeft gepakt”…

Het is min of meer al eerder gebeurd met Eric Van Rompuy die niks heeft gekregen in ruil voor jarenlang oppositiewerk op de Vlaamse parlementsbanken.

Maar aangezien er in dit scenario al sowieso twee CD&V ministers verdwijnen uit de Vlaamse regering, zit misschien de oplossing in die richting?

Ik schreef al eerder “Wie volgt Leterme op?

Is Kris Peeters momenteel aanvaardbaar of niet? Het blijft dat de man weinig ervaring naar voren kan brengen om nu al teamleader te worden. Zelfs van Vervotje zegt Leterme dat ze over 6 tot 8 jaar een goede eerste minister zou kunnen zijn.

Zou het kunnen dat beide oppositionele fractieleiders in deze stoelendans de kans gaan krijgen om minister te worden? Eric Van Rompuy als nieuwe minister-president van Vlaanderen? Of Pieter De Crem als nieuwe Vlaamse baas? Het behoort tot de mogelijkheden en is momenteel een vraag…

En zoals ik zei, er zijn er nog die zich dat afvragen:

Het obligate antwoord “ik ben niet bezig met postjes” is een beetje teleurstellend. Als oranje buurman van Pieter De Crem en als kiezer had ik het graag zelf geweten, dus ik kan me inbeelden dat dit ook voor hem zo is (tenzij het al geweten is natuurlijk).

Ik hoop zowel voor Pieter De Crem als voor Eric Van Rompuy dat hun verdiensten niet zomaar aan de kant geschoven worden. Van Eric weet ik alleszins dat het verrassend was: ik en velen anderen hadden hem in 2004 als mogelijke minister getipt. Tijd om dit alvast te corrigeren.

En niet dezelfde pijnlijke beslissing omtrent Pieter De Crem te moeten nemen…