mei 29, 2007 - In de pers    No Comments

Vernieuwd en vergroot gemeentehuis klaar tegen zomer 2008

Tegen juli volgend jaar moet de uitbreiding van het gemeentehuis van Knesselare een feit zijn. Burgemeester Fredy Tanghe (Groep 9910) heeft de planning voorgesteld: in juli van dit jaar zal gestart worden met de afbraakwerken van Huis Vanthuyne, net naast het bestaande gemeentehuis. En in november zal begonnen worden met de ruwbouw. Ook het bestaande gemeentehuis wordt vernieuwd en de nieuwbouw wordt er nadien via een doorsteek bijgenomen. Het deel ‘nieuwbouw’ zal gehuurd worden van de projectontwikkelaar en daarvoor moet de gemeente Knesselare maandelijks 2.975 euro betalen.

Het gemeentehuis van Knesselare dateert van 1972. Toen was het meer dan groot genoeg voor alle diensten, maar na de fusie van januari 1977 was het nog maar net groot genoeg. Ondertussen zitten de gemeentediensten verspreid over heel wat sites, zoals de Veldstraat en de Kerkstraat. Bedoeling is om opnieuw zoveel mogelijk diensten te centraliseren op De Plaats.

400.000 euro

«Het bestaande gemeentehuis wordt gerenoveerd en op de plaats waar nu Huis Vanthuyne staat, zal een projectontwikkelaar een nieuwbouw zetten», doet burgemeester Fredy Tanghe uit de doeken. «Op die manier zullen we over 250 vierkante meter extra ruimte beschikken over twee verdiepingen. De nieuwbouw moet er staan tegen 1 april van volgend jaar. Dan hebben we nog een paar maanden de tijd om zelf voor de inrichting van het gebouw te zorgen. Wij als gemeentebestuur staan zelf in voor onder andere sanitair, elektriciteit, airco en verwarming. We investeren zelf 400.000 euro. Tegen juli 2008 moet alles effectief in gebruik genomen worden.»

De eerste fase van het grote project is de afbraak van Huis Vanthuyne op de hoek van De Plaats en de Hellestraat. Dat wordt dit jaar voorzien in de maanden juli en augustus. Vanaf november zal gestart worden met de ruwbouw. In februari wordt de afwerking van de constructie voorzien en eind maart moet het plaatsen van de beglazing voor het slot zorgen. Nadien zorgt de gemeente zelf voor de afwerking binnenin. Langs de Hellestraat voorziet de projectontwikkelaar ook nog drie woningen en vier studio’s. Voor de veiligheid wordt het vernieuwde gemeentehuis dan ook deels langs de Hellestraat ontsloten.

Oppositiepartij GVP is blij dat opnieuw zoveel mogelijk gemeentediensten gecentraliseerd worden, maar spreekt toch van een gemiste kans. David Geens vindt het vooral jammer dat de gemeente het pand Van Thuyne uit handen heeft laten gaan en dat nu moet gehuurd worden van een projectontwikkelaar. «Die huur zal ons op 30 jaar ook anderhalf miljoen euro kosten», berekende Geens.

&copy 29/5/07 Het Laatste Nieuws