mei 22, 2007 - In de pers    No Comments

Alle gemeentediensten komen op De Plaats

De gemeentelijke diensten worden vanaf volgende zomer gecentraliseerd op De Plaats, waar het gemeentehuis zal uitbreiden. Huis Vanthuyne zal worden gesloopt en in de plaats komt een nieuwbouw. De gemeente zal die huren voor bijna 3.000 euro per maand.

‘Huren is duur. Na 30 jaar zullen we 1,5 miljoen euro aan huur betaald hebben’ Oppositielid David Geens (GVP)

De plannen voor de uitbreiding van het bestaande gemeentehuis op De Plaats bestaan al langer. Ze werden door oud-burgemeester Schrans voor een groot deel voorbereid en komen nu in een stroomversnelling. Als de gemeenteraad woensdagavond het licht op groen zet, zou Huis Vanthuyne (het pand tussen gemeentehuis en Hellestraat) na het bouwverlof gesloopt kunnen worden en meteen daaropvolgend de bouw van de nieuwe vleugel kunnen starten. De bouwpromotor die de uitbreiding doet, realiseert achteraan nog een immobiliënproject.

Oppositie is tegen

De totale extra bureeloppervlakte bedraagt om en bij de 250 vierkante meter en dat is nodig, vindt burgemeester Fredy Tanghe (Groep 9910). ‘Door het nieuwe organogram zal er nogal wat personeel bij komen en onze diensten zitten ook her en der verspreid. Zowel voor de werking van onze eigen mensen als voor de bevolking zal de centralisatie van alle diensten op één locatie heel wat voordelen opleveren’, aldus de burgemeester. De oppositie heeft echter problemen met de huurprijs van 2.975 euro per maand. ‘Als de gemeente Vanthuyne en de ruimte erachter twee jaar geleden had aangekocht via onteigening voor 300.000 euro, en daarna het hele stuk in samenwerking met een projectontwikkelaar was ontwikkeld, had dit een nuloperatie kunnen betekenen voor Knesselare’, meent David Geens (GVP), die van een ‘gemiste kans’ spreekt. ‘Huren is duur. Na 30 jaar zullen we 1,5 miljoen euro aan huur betaald hebben.’

Kinderopvang opgelost

Volgens Tanghe is een huurprijs van 2.975 euro verantwoord en kan de gemeenteraad later, als blijkt dat er nog budget over is na de vele wegen- en rioleringswerken, nog beslissen aan te kopen. Geens betreurt ook de afwezigheid van een parking, waardoor De Plaats nog voller geparkeerd zal staan, tot wanhoop van de handelaars. ‘Het project is te kleinschalig voor een privé-partner om een parking rendabel te laten zijn’, reageert Tanghe. De centralisatie van alle diensten opent perspectieven voor de goeddraaiende kinderopvang. In de Kerkstraat staat de aanwezigheid van de financiële dienst een uitbreiding van die opvang in de weg. ‘Met de verhuis is dat probleem opgelost’, klinkt het. Ook aan Ursel wordt gedacht. ‘Ook voor de kinderopvang in Ursel, die nu nog boven de bib is gevestigd, willen we een nieuwe plaats zoeken. En het nieuwe personeelsorganogram zal er ook voor zorgen dat er meer dienstverlening komt in het Urselse dienstencentrum’, besluit burgemeester Tanghe.

© 22/5/07 Het Nieuwsblad

Zie ook online