mei 14, 2007 - In de pers    No Comments

Kritiek op heraanleg Hoekestraat na zwaar ongeval

KNESSELARE Bij een zwaar verkeersongeval in de Hoekestraat is zaterdagmorgen een bestuurder gewond geraakt, toen hij net voor de dodenbocht de controle over het stuur verloor. De straat is pas heraangelegd. ‘Een gemiste kans om ze veiliger te maken’, sneert de oppositie.

De Hoekestraat heeft geen al te beste reputatie. Precies een jaar geleden vloog een personenwagen in een woning. Tegen de gevel van diezelfde woning reed zich het jaar daarvoor een motorrijder te pletter. Intussen is de woning gesloopt. ‘Gelukkig maar’, zegt buurtbewoner Thomas Lataire. ‘Het ongeval gebeurde op dezelfde plaats. Mocht dat huis er gestaan hebben, was de bestuurder eraan.’ Volgens de politie reed de chauffeur, een man van 29 uit Beernem, te snel, ramde een boordsteen en ging over de kop. Hij zat geklemd en moest door brandweer van Maldegem bevrijd worden. Hij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis, maar mocht na een nachtje observatie terug naar huis. Hij weigerde de alcoholtest na het ongeval. De Hoekestraat werd pas op 1 mei heropend. ‘We stellen vast dat de heraanleg van de straat een gemiste kans is waarbij niet alleen het schepencollege uit de bocht gegaan is’, zegt GVP-fractieleider David Geens fijntjes. ‘Op de jongste gemeenteraad drukte Natalie Busschaert, onze mobiliteitsspecialiste, haar bezorgdheid uit over het feit dat ondanks de grote investeringen er weinig gebeurd is om de veiligheid te verbeteren. De ontwerper wilde een versmallend effect creëren met een haag tussen de rijbaan en het fietspad, maar op vele plaatsen bleek dit technisch niet haalbaar. Met enkele reflectoren hoopte men dan maar op even veilig te spelen. Dit zal niet het laatste ongeval zijn. Het is onbegrijpelijk dat in tijden waarin elke overheid zoveel inspanningen levert voor verkeersveiligheid er geen asverschuivingen, wegversmallingen of wat dan ook aan verkeersveilige maatregelen genomen is in het duurste aanbestedingsproject van deze gemeente ooit.’

Zone 50

Burgemeester Fredy Tanghe is niet onder de indruk van de kritiek. ‘Informeer eens naar de omstandigheden van het ongeval’, reageert Tanghe. ‘Trouwens, de Hoekestraat is nog niet eens opgeleverd. Op de volgende gemeenteraad wordt een deel van de straat zone 50. Ook voor de bocht zullen we nog aanduiden dat het om een gevaarlijke bocht gaat. Wat kunnen we meer doen?’ (cte)

© Nieuwsblad 14/5/07