apr 17, 2007 - In de pers    No Comments

Ursel vreest voor zwaar verkeer na verbreding Schipdonkkanaal

Na Maldegem, Zomergem en een deel van Eeklo gooit nu ook Ursel zich in de strijd tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. Gemeenteraadslid David Geens (GVP) wil het dossier op de voet volgen en alle vergaderingen volgen, ook al stroomt het kanaal helemaal niet door Ursel. Geens vreest voor meer zwaar verkeer voor de deelgemeente van Knesselare.

In Eeklo hopen sommigen op een uitbreiding van de economische activiteitenmet de verbreding van het Schipdonkkanaal. «Maar die extra industrie in Eeklo zou gebruik maken van het feit dat er vanuit twee zeehavens makkelijker containers en overslag naar Eeklo kan komen. Welke richting zullen die goederen nadien uitgaan?», stelt David Geens de vraag. «Niet naar boven, naar de N49 toe. Want die leidt naar Zeebrugge, Gent en Antwerpen. Dan hadden de containers net zo goed kunnen doorvaren naar die havens. Neen, die goederen die in Eeklo gelost zouden worden, zullen voornamelijk naar het zuiden toegebracht worden. Richting Aalter, Deinze en het verdere hinterland. En die baan loopt dus recht door Ursel.»

«Niet leefbaar»

«Mijn conclusie is dan ook simpel: als de economische droom van Eeklo waarheid wordt, is Ursel ten dode opgeschreven door de vele vrachtwagens die langs daar zullen rijden. Het woongebied wordt dan door een drukke verkeersader afgesneden van het uitbreidingsgebied waar een nieuwe school wordt gebouwd. Ik denk niet dat die leefkern een aangenaam en lang leven beschoren is.» (JSA)

© 17/4/07 Het Laatste Nieuws