feb 26, 2007 - Algemeen    No Comments

Alvermannen. dwaallichtjes en wisselkinderen

Voor wie denkt dat ik aan mijn gebruikelijke beschrijving van enig lokaal gemeentebestuur ben begonnen, heb ik slecht nieuws.

Ik heb het over echte dwaallichtjes en alvermannen. Ja, ik heb ze met eigen ogen gezien en gehoord…

Voor wie een tip zoekt om eens een avond door te brengen op een manier zoals je die nog niet vaak hebt doorgebracht, een avond met mystiek en vol spanning, die kan ik aanbevelen om eens de moeite te doen enige kilometers (zo’n 168 km) te rijden naar Genk.

Ik heb er afgelopen vrijdagavond samen met Isabel de nocturne “Bokrijk by night” gevolgd. Je wordt ondergedompeld in de sfeer van lang vervlogen tijden die als een ongrijpbare mist altijd in Bokrijk hangt, maar die door de nacht veel meer beklijft. Je wordt meegevoerd door een bos waar ik toch liever niet zonder het moderne comfort van een zaklamp doorheen zou stappen in de nacht. De bedwelmende stem van Herbert Flack vertelt je intussen een verhaal over de Dwaallichtjes en over Alvermannen.

Als je in gezelschap bent of wanneer je luistert naar de andere reizigers in deze mythische tocht, zal merken dat het aanvankelijke gegiechel al snel verstomd naarmate je zelf onderdeel wordt van het verhaal. De suspense begint pas echt goed van zodra je zelf een eerste keer moet uitstappen en je zelf onderdeel wordt van het licht- en klankspel.

Kortom, echt een aanrader. Wie dit zelf wil meemaken, kan beter snel zijn want op 18 maart is het onherroepelijk gedaan met dit verhaal.

Meer info (reserveren is trouwens verplicht!) vind je op http://www.bokrijkbynight.be

Voor wie de weg vanuit Knesselare wil zoeken, die kan je vinden op Google Maps.