jan 3, 2007 - In de pers    No Comments

,,We moeten weer chauvinistisch worden''

Het Schrans-tijdperk is voorbij. Na 24jaar is de tijd van Fredy Tanghe (Groep9910) aangebroken. ,,We moeten weer trots worden op onze gemeente. We zullen werken aan een toekomstgericht project. In zes jaar tijd zal dat niet afgerond zijn.”

,,Een paar maanden geleden zou je bang geweest zijn om te zeggen dat je een inwoner van Ursel of Knesselare was”, start de nieuwe burgervader fel. ,,Er is zes jaar lang over de partijgrenzen heen afbraakpolitiek gevoerd. Ik roep tijdens de eerste gemeenteraad elk raadslid op om mee te helpen om onze gemeente positief op de kaart te zetten. Knesselare is zelfs een bananenrepubliek (naar aanleiding van de vermeende fraude met volmachten, nvdr) genoemd. Ik stel vast dat zo’n uitspraken ook een effect hebben gehad op de verkiezingsuitslag. Die manier van oppositie voeren, door de gemeente in diskrediet te brengen, is door de kiezer niet in dank aanvaard.”

Uit ons Grote Buurtonderzoek, dat in de aanloop van de verkiezingen werd gevoerd, bleek dat de inwoners totaal niet tevreden waren over (het beleid van) hun gemeente. Knesselare maakte een slechte beurt, bij de slechtste van Vlaanderen zelfs. ,,Antoine Schrans was 24jaar burgemeester, maar mocht van de burger iedere keer voortdoen. Zo slecht zal het wel niet geweest zijn, zeker? Akkoord, misschien was de vorige bestuursploeg een beetje moe op het eind. In het schepencollege zaten oudere mensen. Het is normaal dat je dan niet zo vaak meer onder de mensen komt. Ik ben wel de eerste om toe te geven dat het niet altijd rozengeur en maneschijn was. Bepaalde dingen zijn ook slecht gecommuniceerd”, zegt Fredy Tanghe.

Dorpscentra

Toch leek het hoogtijd voor een nieuwe wind. De kiezer koos massaal voor het alternatief, Groep9910 van Tanghe, die alleen al 38,8percent van de stemmen wist binnen te halen. In het Meetjesland deed alleen Pieter De Crem (CD&V) in Aalter beter. Vraag is hoe Tanghe Knesselare uit die negatieve spiraal zal halen?

,,We zullen werken aan een toekomstgericht project. In zes jaar tijd zal dat niet afgerond zijn. Er komen voldoende projecten aan. De Molenstraat wordt in 2007 heraangelegd, de voorontwerpen voor Urseldorp, Kouter, een deel van de Maldegemseweg en de Heilig Sacramentstraat moeten dit jaar nog klaar zijn. De mensen zullen duidelijk zien dat we bezig zijn. De herinrichting van de dorpscentra wordt ook een belangrijk item. In Ursel komen nieuwe rioleringen voor de Vrekkemstraat, Eekloseweg en Urseldorp. Ook een herinrichting van de kern is inbegrepen. De eerste schetsen daarvoor zijn binnen. We willen dat niet alleen de eigenaars en de omwonenden straks hun zegje doen, maar iedereen. Het centrum van Ursel is van iedereen. In één beweging zullen we ook de wateroverlast, toch wel het grootste probleem in de gemeente, oplossen. In Knesselare moeten we er rekening mee houden dat het gewest baas is tot op de kerkmuur. Ik wil er een gezellig, groen centrum van maken, een ontmoetingsplaats, al besef ik ook wel dat het niet van vandaag op morgen zal gaan. We zullen met een ruimtelijk uitvoeringsplan wel snel duidelijkheid scheppen en de toekomst van het binnengebied tussen de Veldstraat, Kerkstraat, Molenstraat en Aalterseweg vastleggen. We streven naar randparkings, zodat er minder parkeerplaatsen zijn in het centrum. Zo kan de kern gezelliger worden.”

De middenstanders zullen het graag horen, mijnheer de burgemeester.

,,Misschien zal dat wat commotie teweegbrengen. We zorgen, net als in Aalter, voor voldoende parking op wandelafstand. Als politicus moet je je nek durven uitsteken.”

Nieuw is dat Knesselare als eerste gemeente een schepen van Sociale Samenhang krijgt. ,,Laat ons duidelijk zijn: Knesselare en Ursel hebben een rijk verenigingsleven. Er worden veel initiatieven genomen, waarbij veel mensen betrokken zijn. Maar er komen hier ook veel nieuwe mensen wonen. Die willen we ook uit hun kot halen. We willen ervoor zorgen dat onze gemeente op vlak van verenigingen en op sociaal vlak aan elkaar blijft hangen.”

Ook de oppositie kijkt uit naar wat komen gaat. David Geens (GVP), die elke dag zijn scherpe visie geeft op zijn site: ,,De grote vraag voor Knesselare is of burgemeester Tanghe dezelfde zal zijn als schepen Tanghe. Misschien dat hij als burgemeester niet de fouten zal maken die het vorige college heeft gemaakt, dat de nieuwe schepenen meer zullen doen dan vroeger zodat er voor burgemeester Tanghe meer tijd zal zijn om in dialoog te gaan met alle burgers.”

Kleine problemen

,,Communicatie wordt inderdaad belangrijk”, bevestigt Tanghe. ,,Als iets niet kan, moet je dat ook zo durven zeggen. Ik hecht ook veel belang aan participatie. Op dat vlak is Dorp in Zicht in Ursel een uitstekend initiatief. Het geeft de inwoners de kans om zélf verantwoordelijkheid te nemen, zelf iets te doen zonder per se te moeten wachten tot de gemeente iets onderneemt. Ook voor bewoners is dus een grote rol weggelegd. Ik wil ook altijd beschikbaar blijven voor de mensen.”

,,Zij liggen niet altijd wakker van het beleid, maar vaak van kleinigheden. Als politicus is het belangrijk dat je een visie ontwikkelt, maar ook dat je een oplossing aanreikt voor die kleine problemen. Mijn vaste toestel is altijd doorgeschakeld naar mijn gsm. Ik blijf ook langsgaan in cafés. Het is belangrijk dat je weet wat er leeft in je gemeente.”

Het Nieuwsblad/Het Volk 3/1/07