dec 26, 2006 - In de wereld    No Comments

Youtube lost misdrijf op

Het lijkt er op dat Youtube zijn eerste goede daad heeft verricht.

Ryan Miller werd vorige maand in Canada neergestoken toen hij een discotheek verliet. Enkele veiligheidscamera’s filmden het misdrijf.

In de zoektocht naar getuigen besloot de Canadese politie gebruik te maken van Youtube en plaatste de beelden op de populaire filmsite.

Het filmpje – dat inmiddels weer van de site is gehaald – haalde meer dan 30.000 bezoekers.

Op zich leverde het geen getuigen op, zegt de politie, maar twee weken nadat ze het filmpje gepost hadden, heeft de 24-jarige George Gallo zich zelf aangegeven bij de politie. De extra aandacht via het internet had hem er blijkbaar toe aangezet.

Het stemt tot nadenken… Enerzijds is het natuurlijk fantastisch dat het internet zo diep doordringt dat Web 2.0 – waar Youtube toch een uithangbord van is – de politie toelaat een publiek te bereiken dat ze via de normale media niet (meer?) zou bereiken.

Anderzijds stemt het tot nadenken waar de grenzen liggen. We kennen in Vlaanderen al het geval van muziekhandel Piens die de naam van een dief op zijn site zette en daarvoor bijna vervolgd werd. Dat was in ieder geval iets anders dan het geval van het wassalon uit Gent: die uitbater had in de eerste plaats de bedoeling de daders te vinden. Piens wilde gewoon iemand voor schut zetten, nadat hij zich in de steek gelaten voelde door justitie die zo weinig prioriteit hecht aan winkeldiefstallen.

Waarmee dus de aloude discussie weer actueel wordt: waar ligt de grens tussen het belang van de gemeenschap tegenover het belang van het individu (privacy)? Mag het uithangen van foto’s wel om daders te zoeken en foto’s uithangen als virtuele schandpaal dan weer niet?

Mijn gevoel zegt inderdaad dat daar een verschil in zit… Maar net daarom denk ik dat het een goede zaak is als de Belgische justitie ook eens wakker zou schieten en zelf regels zou maken met de privacycommissie zodat de politie gebruik kan maken van deze schitterende tool, maar tegelijk dat ook iedereen weet daar de grenzen liggen.